2009/12/12

Sobotník č. 50

Dlhšiu prestávku v písaní by som tu mal nejako zdôvodniť, ale čo iné okrem pohodlnosti a nedostatku inšpirácie môžem uviesť? Hádam iba nadmerné čitateľské zahltenie. Nie je dobré čítať veľa blogov, lebo potom je človek tak saturovaný informáciami z blízkeho i ďalekého vesmíru, že aj televízne noviny na .arkíze a .ojke mu pripadajú ako slama, ktorú už krava dvakrát prežula.

Všimli ste si, ako nenápadne som použil "obodkované" inkognito slová, "odkukané" z týždenníka .týždeň? Trochu som to vylepšil na spôsob hlavolamu, bodka tu nie je obráteným koncom vety, ale substitúciou dôležitého písmena, ktoré si dosadí (bystrý) čitateľ sám. Ten spomenutý .týždeň už stratil Žurnál-ovú konkurenciu a nám, čitateľom bažiacim po pravde, ostáva len utiekať sa ku Slovu, lebo dôležitý je aj iný pohľad na veci v nekonečnom mori pravicových ideí.

Zdá sa mi, že otázka pravo-ľavého pohľadu na svet je dosť zavádzajúca, že je len takou barličkou pre nezorientovaných, lebo v dnešnom svete ide vždy a hlavne o moc a moc je vždy mocným prostriedkom bohatých na ovládnutie spoločnosti. Samozrejme, že v rámci demokratických inštitútov a keď to nevychádza, tak sa začne špekulovať aj o prerobení demokracie.

Na začiatku som spomenul svoje čitateľské zahltenie a je to naozaj tak, navyše je to zahltenie takmer výhradne "pravicovým" pohľadom na svet. Čo s tým, keď 90% mojich zdrojov pochádza z blogu .me? Človek tam má na prvý pohľad pocit, že je to priestor slovenskej inteligencie, ale keď sa začíta do blogov v kategórii "politika" a potom aj do ich diskusií, čoskoro začne pochybovať o význame tých slov.

Negatívne emócie, tak by sa tá kategória mala správne volať, lebo zväčša tam ide hlavne o emócie a čierny pohľad na svet a najmä na našu domovinu... Inak je to skutočne skvelý priestor s priekopníckymi nápadmi. Napríklad také "blogostretká", reálne existujú už 4 roky, kým iní (iDnes) na túto prax ešte len nabiehajú...

Toľko moja sobota a všetkým želám peknú nedeľu...

4 komentáre:

  1. K tej pravicovosti zdrojov... povedzme si otvorene, ze uz je to vela rokov, co politici oznacujuci sa za lavicovych / socialnych / socialistickych tieto oznacenia prznia takym neuveritelnym sposobom, ze poctivych a uvazujucich ludi odpudzuju. Paradoxne mnohi akoze pravicovi politici prichadzaju so socialistickymi / lavicovymi navrhmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ruziklan, ak tomu správne rozumiem, súhlasíš s tým, že označenie pravicový, alebo ľavicový samo o sebe ešte veľa neznamená, dôležité sú znalosti, prehľad, rozum a schopnosť teamovej spolupráce - tak zhruba povedané. Program je hrubou ideou, často len pre volebnú kampaň. Mimo konkurencie sú politici všetkého schopní.. :)

    Na druhej strane iste vieš, aká jednofarebná je skladba autorov na blogu sme... a o diskutéroch v tých "politických" blogoch ani nehovorím, preto "iný" pohľad je pre mňa osviežujúci.

    A ešte by som dodal, že v tých blogoch je o to menej argumentácie, o koľko viac je v nich tých negatívnych emócií, preto ich často nemožno považovať za solídnu diskusiu o probléme.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Solidna diskusia je tam zriedkavy host. A to nevravim len o politickych onych. Aj preto hladam v diskusiach skor humor a odreagovanie ako nieco seriozne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. R... humor sa tam nájde. Jeden bloger ho dokonca zbiera do svojich mesačných prehľadov "Čo sa urodila v diskusiách..." :)

    OdpovedaťOdstrániť