2010/08/02

Letný strih

Pristrihol som svoj blog na spôsob leta. Vynechal som niektoré veci, ktoré sa neosvedčili a zbytočne zaťažovali stránku pri načítavaní. Napríklad aj "Google Friend Connect" a dúfam, že som tým nestratil verných čitateľov. Myslím si, že klonovanie blogu na spôsob sociálnej siete nie je tá správna idea, ak je to blog určený všetkým, tak sú všetci rovnako vítaní. Zmenil som farebné usporiadanie a pridal som niektoré nové prvky. Myslím si, že občasná zmena nezaškodí, zmena účesu podstatu človeka, ani blogu nezmení...

Sú prázdniny a ja už vlastne dovolenkujem. Zbieram životné inšpirácie aj na cestách, ale nezabúdam ani na internet. Niekedy mám pocit, že svet je tak malý, že sa zmestí do niekoľkých internetových stránok. Mám svoj základný výber v "čítačke" a je tam všetko čo potrebujem. Občas niečo pridám, občas vyradím. Čítačka má tú výhodu, že niekedy stačí prejsť iba titulky, prípadne krátky "perex" a ďalšie otváranie je zbytočné, šetrí mi čas... Môj základný zoznam má asi 30 položiek.

Tak či onak, okolo blogov sa logicky vytvárajú čitateľské "kluby". Ich nepísané (alebo písané) členstvo sa časom mení, aj keď "skalní" čitatelia ostávajú... Je isté, že časom sa môže meniť aj obsah blogu, jeho kvalita a čiastočne aj zameranie. Hodnotenie kvality je tu však značne problematické. V lepšom prípade je blog zaujímavejší a získava nových čitateľov, v opačnom prípade ich stráca. Stráca ich aj v čase dovoleniek. Ak blog nie je zárobkovou činnosťou, netreba sa tým príliš zaťažovať, platí tu nedeformovaný princíp ponuky a dopytu. Taký malý trhový princíp, kapitalizmus na hranie.

9 komentárov:

  1. súhlasím, čítačka je naozaj fajn vec a pri zmienke o kvalite a čítanosti blogu by som iba krátko podotkla, že je trochu na škodu veci, že mnohí čitatelia po prečítaní si článku málokedy zanechajú svoju stopu v podobe krátkeho komentáru, aj keď sú s kvalitou článku spokojní. Príčin môže byť rôzne veľa... a rôzneho charakteru :), i keď niekedy je to iba obyčajná pohodlnosť... :)
    Čitateľov je myslím dosť, iba komentujúcich čitateľov je málo ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Kapitalizmus na hranie" - trefné, viacvýznamové...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Letný strih je super.
    "Google Friend Connect" skutočne spomaľuje a to hodne.
    Tiež som nahodil letný strih, nie na blogu.
    Ten strih omladzuje a šetrí čas!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nový strih sa mi páči :) Google Friend Connect som nikdy nepoužíval. A to asi z rovnakého dôvodu ako ty. Nechcel som sa tváriť, že som v akejsi sociálnej sieti. Aj keď de facto som :)

    Letný strih som už na jar plánoval aj pre svoj blog, hoci myslím, že tam už dávno nemám nič prebytočne. Momentálne tam nemám dokonca ani nové texty :) Akosi chýba múza a popri práci aj túžba písať niečo viac (ako len na twitteri). Však ona zas príde a ponuka sa zväčší. Taký malý trhový princíp... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. K novému looku len poznámka: zvážil by som, či na titulke nechať len jeden text a pod tým zoznam rubrík. Osobne by som tam privítal aspoň tri texty. A neviem, nakoľko ľudia používajú rubriky. Ja ich napríklad vôbec nepotrebujem, nikdy som na ne neklikal...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Filip, vďaka za pripomienky... zvážim. Ten zoznam rubrík je podľa mňa zaujímavý, ale ak to málo ľudí využíva, je to balast. Občas podľa nich ľudia hľadajú, len ich mám asi veľa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Áno, teraz, keď je ten zoznam vpravo a je vo forme tag cloudu, má význam minimálne preto, že čitateľ vidí, aké témy u teba dominujú. Vyriešil si to dobre :) Ako som už napísal, páči sa mi to tu. Je to svieže, čisté, decentné. Good work! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Filip, ešte jedno moje poďakovanie, za tímový prínos... :)

    OdpovedaťOdstrániť