2012/02/24

Večné istoty

Donedávna existovala jediná istota a tou bola nemenná a neprekročiteľná rýchlosť svetla.Vedci, túžiaci po nových objavoch, ju spochybnili. Dnes už ani to nie je isté, vraj išlo iba o chybné zapojenie káblov. Negácia negovanej istoty znamená jej návrat?

Kde už je Archimedes, čo žiadal iba pevný bod, aby mohol pohnúť planétou Zem? Iste netušil, že svetlo je niečo, čo okolo nás lieta rýchlosťou 299 792 458 metrov za sekundu. Samozrejme iba vo vákuu a iste len cez deň, lebo v noci svetlo spí ako slnko. Žiarovky sa nepočítajú...

Sedíme a nestačíme sa čudovať, ako sa ohýbajú základné pravdy. Všetko je relatívne, aj "Homo erectus", čo sa zmenil na "Homo sapiens" už nie je to čo býval. Zliezli sme zo stromov a začali sme chodiť. Myslíme, teda si myslíme, že sme. A sedíme. Nielen v base, sedíme vždy a všade, pri každej príležitosti.

Vítame návštevu a prvé čo jej núkame: "Sadnite si, prosím". Často sedíme so založenými rukami a chodíme na rôzne "sedenia". Hádam iba niektoré recepcie, vďaka "švédskym" stolom sa konajú postojačky. Sedíme vo vlaku, v autobuse a najmä v aute. Tam asi najviac. Na koni sedia už iba výnimočne úspešní jedinci. Z výšky hľadia na svet pod nimi.   

Už teda nie sme "erectus", rôzne sa ukláňame a veľa spoločensky i nespoločensky sedíme. Mýlime sa, ak sa nazývame "Homo sapiens". Mýli sa aj Wikipedia keď píše, že Človek rozumný je jediný žijúci druh človeka, že ostatné druhy vyhynuli. Zdá sa však, že v detailnom pohľade sa "Človek rozumný" vyskytuje zriedkavejšie, ako by sa zdalo.

4 komentáre:

  1. Príjemne plynie napísaný text...dostali sme sa od istôt cez vzpriameného človeka a sedenia až k človeku (naozaj?) rozumnému... :) I mne sa stáva, že pri mudrovaní o jednej téme sa dostanem do spleti iných tém, až nakoniec sama neviem, čo som chcela povedať.
    *
    Všetky istoty sa dajú spochybniť okrem jednej- tej osudovej :) Spochybňovanie istôt vedie k zneisteniu, lepšie by vari bolo spochybňovať neistoty :)
    *
    Jedna z mojich bývalých šéfiek vždy pri nejakom pracovnom probléme vravela, že si naň sadneme a vyriešime ho. Nuž, na všeličom som už sedela... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mia, žiadne istoty neexistujú, hovorí sa, že vraj iba jedna pre každého. Svet je v pohybe, vesmíru sa točí hlava a všetko ostatné tiež. A osud je vrtkavý, tak niekedy je dobré, sadnúť si na chvíľu na to... :)

      Odstrániť
  2. Vzniká nový druh: Homo computerus :-)

    OdpovedaťOdstrániť