2012/11/30

Nový cool seroš

Trochu ma mrzí, že sa tak často vraciam k televíznym kanálom, ale na príčine je televízor v mojej pracovni. Bežia na ňom (v pozadí) digitálne, aj HD kanály. Už istý čas pozerám na Prima COOL Hviezdnu bránu. Je to pre mňa repríza, ale stále pri tom vydržím až do konca. Nesporne je to vydarený seriál. Je neuveriteľné, že počas Hviezdnej brány dávajú len jeden blok "COOL" reklám. Je krátky a špecificky český...

V závere bloku vždy ohlasujú nové programy. Čeština je naozaj ľudový jazyk a z času na čas preberá cudzie výrazy podobne ako slovenčina, ale my preberáme aj z češtiny. Opačne to asi nefunguje, iba vo formálnej deformácii ako napríklad "z Pezinoku" a podobne. S pobavením sú prijímané aj vtipy o tom, ako "pane báčo...".  Spoločne sme v reklamách prebrali "klapkárd", alebo v kuchárskych reality šou "prošuto". Je to také svetové, keď sa bavia "celebrity" bez servítky a chvália si, aké výborné je to "prošuto". 

Kam sa hrabe obyčajná slovenská prasačia šunka. V obraze to umocní veľký detail na herečkin (speváčkin) make-up s výrazne zamaskovanými vráskami a farbami ako v jednoduchej Márii. Taký je svet našej virtuálnej TV zábavy. Nedávno na COOL TV začali oznamovať nový "seroš" (rozumej, seriál) a to mi hneď primerane padlo do oka a najmä do uší. Nádherný novotvar pre češtinu. Hneď by som ho prevzal, dokonca niektorým TV kanálom na Slovensku by som dal podtitulok "Seroš TV". 

3 komentáre:

  1. Páni, my nemáme ani cool , ani hviezdnu bránu som v živote nevidela, znamená to, že nie som IN? :-o

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Znamená to, že si asi v "in natura", alebo aspoň blízko nej :) všetko dobré...

      Odstrániť
  2. Dnes jesť prošúúto je kúúúlové a pritom si mnohí neuvedomujú, že to bola kedysi pre ľudí, ktorí si chovali prasa na vlastnú obživu jediná možnosť, ako si čo najdlhšie uchovať mäso, keďže vtedy existovali iba prírodné mrazáky. Mne na tomto výrobku prekáža, že je nakrájané ako ,,fluspapier", niet poriadne do čoho zahryznúť a tratí sa to medzi zubami. Som asi barbar(ka). Viem, že nie o prošute bol článok, ale nedalo mi... :)

    OdpovedaťOdstrániť