2013/08/11

Zlý sen

Sny sú zvláštne, najmä keď sa nalepia na realitu. Tak mám rozčítanú knihu, v ktorej autorka opisuje svoje príhody z horskej turistiky. Zatiaľ som pri jej ťažkých začiatkoch, keď má nabalený ruksak, ktorý ani nevládze zdvihnúť zo zeme, ale nakoniec si ho navalí na chrbát a prekoná s ním 5 km v horskom teréne. Bolo mi ťažko, keď som to včera večer čítal, ale to nič nie je proti tomu, čo ma čakalo nad ránom v hroznom sne.

Poslali ma na pracovnú cestu do mesta vzdialeného len 5 km, ale pešo a s ruksakom, ktorý vážil najmenej 40 kg (skoro polovica mojej telesnosti). Šli sme traja, kolegovia naľahko a ja ten ruksak. Cesta viedla rozbahneným horským terénom, stále hore do kopca. Kolegovia sa mi, pochopiteľne, skoro stratili z dohľadu a na horskej lúke som mal problém, aby som nezablúdil. Nakoniec som došiel do cieľa. Bola to okresná nemocnica a moji dvaja kolegovia už rokovali s primárom oddelenia.

Nechcel som ich vyrušovať, tak som čakal na chodbe, kde bola jedna posteľ a v nej ležal iný bývalý kolega, vychudnutý a s divnými fúzami. Skoro som ho nespoznal. Povedal, že sa má dobre, ale to už asi myslel na to, že jeho trápenie sa čoskoro skončí... Aby som to uviedol na pravú mieru, tá moja rozčítaná kniha začína tým, ako autorke ochorela mama na rakovinu a v priebehu krátkej doby zomrela. Ani vo sne sa teda nič nedeje náhodne.

Nerád delím knihy na "mužské" a "ženské", ale tejto by som v tejto fáze dal ochotne prívlastok "ženský" román. Veru tak, napísala ho žena, je o žene, ktorá putuje sama divočinou, niečo ako románová autobiografia. Opisuje svoj ťažký život a svoje vážne rozhodnutia po smrti matky, rozvod, striedanie milencov len dvakrát za týždeň... A medzitým pričuchnutie k drogám. Proste iný svet za veľkou mlákou. Taký zlý sen, ktorý ale, dúfam, skončí oveľa lepšie.

Tú knihu nebudem menovať, lebo z nej mám prečítanú iba malú časť, dúfam, že sa to zlepší. Najkrajšie na tom je to, že to je vraj román o turistike. Musí byť, ale zatiaľ som s ňou prešiel len prvých 5 km s tým najťažším batohom na svete.

Rada na záver: Nečítajte ťažké knihy pred spaním...  

3 komentáre:

  1. sny vraj odrážajú rozpoloženie človeka :)
    tu je veľký snár http://www.medo.cz/jaromir/kniha_snar/index.html a slovo batoh odráža:

    Batoh - představuje břímě (přání, chtění, nechtění a závislosti) v mysli snícího; jaké břímě na sebe uvalujeme svými myšlenkami, slovy nebo skutky, to z nás nemůže sejmout nikdo, než my sami. Na rozdíl od symbolu tašky jsou vlastnosti vážící se k symbolu batohu méně zřetelné a nejsou vidět na první pohled. Jestliže chceme odhalit závislost, kterou si v podobě batohu neseme na svém hřbetu, pak je dobré otočit se a podívat se dozadu, na minulost, z níž nejrůznější závislosti čerpají sílu

    -vložit něco do batohu: další zbytečnost, která ztíží cestu ke štěstí; důležité je rozeznat, co do batohu vkládáme

    -něco z batohu vyjmout: ulehčení -něco v batohu hledat a nenajít: rada nevědomí: břímě ještě nikoho ke štěstí nepřineslo, byť by bylo celé ze zlata
    -najít batoh: ke svému kříži přidáte ještě další
    -zbavit se batohu: postupně a vlastní zásluhou se snícímu uzdravuje zbytečnostmi zaneřáděná mysl
    -nést batoh: ztěžujete si vlastní život dalšími zbytečnostmi, se kterými stejně štěstí nedosáhnete; často se vztahuje k místu (například pracoviště, domácnost) nebo k lidem vystupujícím ve snu (obojí jen s obrazy batohu)
    -velký či těžký batoh: je třeba rázně udělat pořádek ve vlastním životě a vyškrtat z něj veškerý nepotřebný balast
    -nést cizí věci v batohu: břímě snícího se zvětší ještě o problémy druhých
    -ztratit batoh: vnější příčiny donutí snícího odložit jedno z hloupých přání

    :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Realita je iná, tú knihu musím dočítať a to je to bremeno, vyvolané knihou. A nečítať pol hodinu pred spaním, leda že by to bola erotická literatúra :)

      Odstrániť
    2. wabt, zdá sa ale, že snár sa celkom dobre trafil - nést batoh: ztěžujete si vlastní život dalšími zbytečnostmi, se kterými stejně štěstí nedosáhnete; :)

      Čítaš knihu, ktorú musíš dočítať, je to pre teba bremeno, zbytočnosť, s ktorou šťastie nedosiahneš.. a už ťa na to sen upozornil, keď ťa zaťažil batohom, ťažkým 40 kg... :)

      Odstrániť