2015/07/24

Pekne a veľmi teplo

Táto fráza o počasí bola v médiách veľmi obľúbená. Až ma to začalo hnevať. Stráca to svoj povzbudivý efekt. Spočiatku som to komentoval slovami: Tak ako, bude pekne alebo veľmi teplo? Napriek tomu, že mám radšej leto (teplo), ako zimu už sa mi zdá tento spôsob leta trochu nešťastný.

Nejde až tak o mňa, znášam to veľmi dobre, ale chúďa záhrada už mierne trpí. Na papriku a rajčiny nedopustíme sucho, ale čo dozrievajúce slivky, jablká, černice a ostatné užitočné, či pekné rastlinstvo? Na ovocie sa voda málokedy nájde.

S prírodou to prestáva byť s kostolným poriadkom, aj ona sa začína správať ako ľudia, rozdeľuje svoje plody značne nerovnomerne. Niekomu nadelí povodeň, inému suchú trávu a púšť. Ešte dobre, že obilie dozrieva a žatva ide presne podľa plánu. Zdá sa, že chlieb by sme mali mať.

Preto v predpovediach počasia radšej pekne, ako veľmi teplo. Stačí obyčajné leto zo spomienok...


3 komentáre:

  1. Veru, je tak teplo, až to nie je pekné.
    Ale aj toto leto azda opeknie, keď prejde do spomienok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaujímavý a pravdivý postreh.
      Čistá empíria :)
      Je dobre keď spomienky skrášľujú minulosť.
      Kedysi to tak podobne napísal v jednej básni Ady Endre.

      Odstrániť
    2. Tú Adyho báseň, žiaľ, nepoznám...
      Ale o inom teraz chcem:
      Priam perfídny postoj k počasiu prezentujú "kinder" moderátori Slovenského rozhlasu (Rádio Slovensko). Takmer vždy chcú iné, než práve je; nesmie ani veľmi pršať, ani veľmi svietiť slnko, ani veľmi fúkať, ani by nemala byť nuda... Skrátka, najlepšie by bolo, keby sa počasie dalo naprogramovať cez mobilnú aplikáciu.

      Odstrániť