2024/10/02

Retro

„Retro štýl je napodobňujúci alebo vedome odvodený
zo životných štýlov, trendov, alebo umeleckých foriem
minulosti, vrátane hudby, módy, alebo postojov.”
(wikipédia)
 
Dali sme si polhodinku "retra" z oblasti hudby. V tajnom zákutí starého HD som našiel prepis ešte starších hudobných nahrávok, z ktorých niektoré pamätajú aj kazetový magnetofón. Z toho je jasné, že označenie "retro" majú zaslúžene. 
 
Nájde sa tam viac ako 300 titulov, na ilustráciu zopár známych:
Tom Jones, Backstreet Boys, Walking On Broken Glass, Tina Turner, Medulienka, Evita, Jezebel, Winnetou, Země Antilop, Večerný zvon, Discopribeh, Secret Garden, Milovanie v daždi, Po schodoch, Equinoxe, Tlaková níž, Prečo sa máme rozísť, Milan Lasica, Plesový marš, Mamma Mia, Ave Maria, Beethoven pre Elišku, Boney_M, Improvizace (moravska Afrika), Klub dôchodcov oslavuje, Serenade No. 13 in G-Dur K525, Shania Twain, Vomdráčková, Gudeamus...

Pointa je v niečom inom, toto sme si prehrávali na novom miniatúrnom zariadení "Music Player" (MK-311) (z čínskeho obchodu), ktoré tiež patrí do kategórie "retro", aj keď jeho reprodukcia hudby je neobvykle kvalitná. Bolo veľmi príjemné vypočuť si po mnohých rokoch skladby, ktoré nás kedysi tešili, ale prekvapilo ma pri počúvaní ticho. Vždy, keď skončila skladba, bolo "počuť" 5 - 10 sekúnd TICHO. To nádherné a príjemné ticho! Myslím to vážne, vyskúšajte si niekedy ticho medzi dvomi skladbami.      

 

 

1 komentár:

  1. Ticho vždy príjemne prekvapí a na dušu (aj uši) pôsobí upokojujúco

    OdpovedaťOdstrániť