2006/10/11

Jeseň je tu

Netreba ju pripomínať, ale predsa niekoľkými pohľadmi do záhrady, ktorá začína pustnúť. Je sucho, len listy na stromoch sa ešte držia. Ostatné dopovedia fotografie...











.

9 komentárov:

  1. Napriek tomu, ze je to o kvetoch a plodoch, mne sa paci kompozicia s tym kmenom...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kmeň, vlastne suchý konár je iež zo záhrady, čiastočné osvetlenie slnkom ho robí trochu zvláštnym...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wabt, no vieš, na jeseň už záhrada nie je taká pekná, ako keď zjari v nej všetko krásne raší z upravenej zeme..
    ale podľa tvojich foto to tak nevyzerá... ešte vždy je (aj bude)v nej čo obdivovať aj keď len v detailoch :)
    máš zmysel vnímať prírodu z iného uhla a zachytiť jej zaujímavé momenty..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hm, neviem si to vysvetliť, ale pri pohľade na takéto citlivo vybrané detaily mávam pocit, že svet je krajší než pri pohľade na celok... vysvetlí niekto?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hogo, myslím, že citlivo vybrané celky, polocelky, polodetaily, panorámy... sveta sa vyrovnajú citlivo vybraným detailom :) a tiež platí, že svet je skutočne krajší ako sa niekedy zdá :)
    Na druhej strane, nebol by problém nájsť aj nepekné detaily, to záleží len na zameraní autora. Ja hľadám (snažím sa nájsť a vidieť) na svete to krajšie... to je zámer, ktorý autor vkladá do diela...
    Do istej miery (niekedy vo veľkej miere) výsledný dojem z fotografie je daný voľbou kompozície, výrezu, spracovania atď...
    V zásade platia rovnaké pravidlá kompozície ako u výtvarného umenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wabt, ak tomu správne rozumiem, v citlivo vybranom detaile autora (fotografa, výtvarníka, umelca...), ktorý hľadá na svete to krajšie, je z reality vyextrahovaná jej krajšia časť a potlačená tá (me)ne(j)pekná, preto ten účinok... hm, vďaka za podnetnú úvahu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. hogo, či chceš, alebo nie, je to tak. Ak autor nechce nič povedať, tak mlčí.
    Ber to ako chceš, všetko sa jedným slovom nedá povedať. Ak som povedal svojimi obrazmi niečo príjemné, iste to bol aj môj zámer. Niekto iný môže poblíž vidieť a chcieť ukázať napríklad rozhodený hnoj, zahodené odpadky... Bola by to jeho výpoveď o tom, čo vidí on a čo chce povedať on.
    Ale tak je to aj so slovami...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. wabt, pre istotu napíšem, že som ti vyextrahovanie krajšej časti reality nevyčítal, len som konštatoval, sumarizoval som si, a moje poďakovanie za podnetnú úvahu nebolo ironické, ale úprimné. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jesen je krasna, a tvoje fotky jej este pridavaju :D

    OdpovedaťOdstrániť