2006/12/22

Vianočný čas...

Vianočný čas ladí ľudí do mäkších tónov. Píšu o spomienkach, aj o očakávaniach súčasných, či budúcich... Len málo sa nájde takých, čo tieto sviatky nemajú radi. Veď je to aj čas školských prázdnin a nepoznám školopovinné dieťa, ktoré by sa na prázdniny netešilo. A nepoznám rodičov, ktorí by sa nepotešili radosti svojich detí...

Nechcel som sa pridávať do prúdu oslavných a spomienkových vianočných slov. Vianoce sú podľa môjho chápania rodinným sviatkom, ale čo je to rodina? Je to len otec, matka, deti, vnúčatá, starí rodičia, bratia, sestry a ešte z druhého tretieho kolena... ?

Rodina je aj spoločenstvo príbuzných, ľudí ktorí majú príbuzné, podobné názory, alebo si tie svoje porovnávajú a vymieňajú... To je aj rodina, množstvo rodín, vzájomne poprepletaných v tomto i v príbuzných blogových spoločenstvách. Niekto môže namietnuť, že klasický blog je o niečom inom, možno. Ale aj o tomto.

Počas sviatočného večera sú rodiny pospolu, pri jednom stole. Táto veľká rodina ľudí píšucich, čítajúcich aj diskutujúcich a komentujúcich blogy, to urobí opačne. Na rozdiel od všedných dní roka, keď sa tu stretávajú, v tento nadchádzajúci Vianočný večer sa rozídu k tým ozajstným, štedrovečerným...

... a možno iba krátkou myšlienkou si spomenú na svojich duševne, literárne, básnicky, proste blogovo príbuzných... Ja to urobím v nedeľu večer.

4 komentáre:

  1. Pekne si vymyslel to prirovnanie.
    Na čo by sme sa tešili, keby boli všetky dni rovnako pekné...?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. veľa šťastia, wabt, a pekné spomínanie v nedeľu večer..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maroško, na otázku:
    Na čo by sme sa tešili, keby boli všetky dni rovnako pekné...?
    odpovedám:
    Tešili by sme sa, že nie sú rovnako škaredé...
    Ale dobre je, že sú aké sú, len aby ich bolo dosť, len aby boli...

    Maroško, za pochvalu ďakujem,
    mia, aj za šťastie ďakujem...

    OdpovedaťOdstrániť