2007/05/17

Sci-fi

Čo to vlastne je, alebo čo to bolo?

Podla wikipedie - Vedecká fantastika (science fiction [sajenc fikšon] alebo sci-fi [sajfaj]) je žáner prozaických alebo audiovizuálnych diel, v ktorých sa obraz sveta, spravidla premietnutý do budúcnosti, opiera o znalosti súčasnej vedy a techniky a o predpoklady jej vývoja.

Otázka znie: Čo sa dá zahrnúť pod pojem "predpoklady vývoja"..? V tom môže byť zádrhel, to môže byť čokoľvek, to záleží len od znalostí, zámerov a fantázie autora. Predpoklady vývoja si možno zameniť aj slovom fantázia, potom je oblasť predstáv o budúcnosti takmer nekonečná, presnejšie obmedzená fantáziou autora a to môže byť niekedy dosť malý priestor :).

Príbehy v žánri sci-fi o blízkej až vzdialenej budúcnosti, by mali svojim spôsobom nadväzovať na súčasnosť, mali by čosi povedať (nenápadne) k životným, filozofickým, morálnym, technickým, alebo iným otázkam doby, inak si ťažko nájdu čitateľa.

Určite by ste si vygúglili omnoho presnejšie a fundovanejšie názory na túto tému, toto je iba môj pohľad na vec, môj areál fantázie... Niektorí pamätníci vedia, že som tu kedysi dávno... začal uverejňovať sci-fi poviedku na pokračovanie.

Ten príbeh má dodnes otvorený koniec. Mal som vymyslenú "vedecko-technickú teóriu" pre podstatu príbehu, čas mi ju však trochu nahlodal... Ľudský príbeh bol druhoradý jednoduchý a triviálny, čo bola chyba a slabé miesto pre dramatický vývoj deja.

Tak neviem, rád by som ukončil ten príbeh... Neviem, či sa mi to podarí a či to bude čitateľné..... V súčasnosti mám oveľa menej času na také dôležité aktivity (hlúposti), ako je písanie sci-fi poviedok... Tak neviem, ale pokúsim sa. Ak to vyjde, bude to v pondelok... :)

Zatiaľ prosím milovníkov sci-fi príbehov navštívte iné stránky na túto tému, napríklad: scifi space.....

5 komentárov:

  1. ja som ťa tu vtedy ešte nenavštevovala, tak nepoznám ani len začiatok poviedky..
    ale teším sa, pretože areál tvojej fantázie je značne rozsiahly...

    a v ktorýže pondelok, ktorého mesiaca a roku tá akcia započne?

    :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veď sa už toľko neondej...
    :-)
    A ak budeš "tvoriť" záver tej - ako píšeš - hlúposti(neviem, čo Ťa viedlo k takému pomenovaniu), tak by si mohol na uvedenie do situácie pridať aj začiatok. Predsa len to už bolo veľmi dávno...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. silvia, tá tvoja prvá veta sa mi najviac páči...

    mia, nenavštevovala... je to moja chyba? dúfam, že ten pondelok neprepasieš...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nuž tak keď sa Ti páči, daj to najavo činmi... :-)

    OdpovedaťOdstrániť