2008/08/11

Vôňa domova

Po každej ceste sa vraciam do svojho paneláku ako do útulného domova. Poznáte to - každý byt má svoju atmosféru a tým myslím naozaj zmes vzduchu a rôznych vôní. Pachy v bytoch sú vždy prirodzené ľudské, ale aj zmiešané s vôňou kuchyne a s inými umelými arómami...

Vzdušná vlhkosť je nasýtená vodnou parou z potu a z vetrania pľúc. To všetko nesie aj stopy po strávených jedlách, prípadne po aktuálnych zdravotných ťažkostiach.

Pri vstupe do nového prostredia okamžite zaregistrujeme odlišnosti vo vzduchu. Mieru rozdielov však znižuje používanie umelých vôní a najmä v posteli aj unifikované pracie a avivážne prostriedky, ktoré nás majú po pachovej stránke neutralizovať a tak simulovať vôňu domova...

Na unifikáciu (prekrytie) "ľudskosti" vo vzduchu sa vynašlo neuveriteľné množstvo vôní (a smradov), ktorými sa snažíme o vzájomnú pachovú prijateľnosť. Tak sa stávame pachovými pokrytcami - pokrývame svoje telo umelými vôňami.

Použitiu umelých vôní sa obvykle nevyhneme ani na WC. Varujem však pred použitím maxibalenia prípravku s názvom "Paris n..." (neuvádzam celý názov, aby som mu nerobil reklamu). Je to asi koncentrovaný smrad z parížskych verejných WC a nevyprchá ani po niekoľkých hodinách..

Náš nos si po istom čase zvykne na všetky smrady a ďalej nám už nehlási ich výnimočnosť, tak nech žije vôňa (teplo i vlhkosť) nášho domova, lebo cesty sú symbolom slobody a príroda je svet, no ten skutočný život sa odohráva doma v kresle pri televízore (v posteli), alebo ešte lepšie - pri počítači a blogovaní...

(. _ .)

Upozornenie:
Záver poslednej vety v článku nezodpovedá správnej a zdravej životospráve...

4 komentáre:

  1. vône spojené s domovom (alebo inými nezabudnuteľnými miestami) bývajú v podvedomí človeka vždy veľmi hlboko zafixované. Je zaujímavé, že na vôňu bytu svojho detstva si nespomínam, ale vôňu domova mi paradoxne ešte stále pripomína komoda mojej starkej, ktorú mám u seba a vôňa starkej a jej šiat v nej neustále prebýva..s každým otvorením ,,šuflíka" zavoniam svoje detstvo..
    .
    a pachovým pokrytcom som strašne rada, najmä ak sa pokrývam a ukrývam do vône svojho najmilšieho parfumu... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-)
    My ľudia sme už raz takí. Vôňa je vôňa. Aj keď umelá.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pozor na rôzne umelé vône na WC v podobe sprejov - sú to veľké alergény!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hehe, ten zaver je vtipny :)
    inak suhlasim s tebou, co sa tyka arom roznych bytov, domov, ako si ich pamatame.
    inak aj vona miest je rozna,ale to asi nehovorim ziadnu novinku. obcas sa mi stava, ze niekedy vonku v prirode mi vona (smrad)konkretneho miesta pripomenie nejaky zazitok, alebo ine miesto, kde som niekedy bola.
    ale vsetko lepsie, ako v MHD v lete!!!

    OdpovedaťOdstrániť