2008/10/15

Báthory versus Jakubisko

Konečne som videl najnovšieho Jakubiska. O filme Báthory som doteraz prečítal veľa názorov, posudkov aj odsudkov, s úľavou však konštatujem, že nič sa mi nepotvrdilo. Báthory je celkom obyčajný film, akých sú vo svete desiatky, ale na slovenské pomery je to trhák.

Podľa mňa je to príbeh ženy na historickom pozadí a nemám potrebu posudzovať, či sa to v skutočnosti stalo tak, ako to on zobrazil, alebo tak, ako je to v legende a v písomných svedectvách, lebo aj historicky zachovaný papier niekedy veľa znesie.

Ani Jakubisko celkom nezmazal obraz masovej vrahyne, aj on zobrazil svoju Erzsébeth ako vraždí, ako vie byť krutá, čo sa zrejme v tej dobe v panstve nosilo. Keby mala doma manžela, asi by to dopadlo inak... Presvedčivej lásky v tom filme nie je veľa.

Filmový príbeh bol pre mňa veľmi pravdepodobný, nemám výhrady voči žiadnej postave. Presvedčivý je aj v tom, že v boji o moc a majetky sa dodnes nerešpektujú všetky písané a nepísané pravidlá. Pre mňa normálny, dobrý film, ktorý dokázal upútať moju pozornosť plných 140 minút.

Mám iba dve výhrady, dve veci, ktoré tam nemuseli byť, lebo sú podľa mňa v príbehu nefunkčné a práve v nich som videl špecifický Jakubiskov podpis, lebo inak by ten film mohol natočiť rovnako, aj rovnako dobre, každý dobrý režisér. Tým nechcem zhadzovať kvalitu filmu, práve naopak.

A ktoré dve veci mi tam narúšali čistotu ne-jakubiskovského štýlu? Jednoznačne kolieskové korčule a padák... Inak vďaka za dobrý film...

5 komentárov:

  1. myslím si, že na Jakubiskov akýkoľvek film treba ísť s tým, že je to Jakubisko a že bude istým spôsobom (ktorý nie je každému po chuti) odlišný od bežných filmov z oblasti akcie, drámy, alebo romantiky, pretože všetky tieto formy v sebe zahŕňa každý Jakubiskov film, len iným a netradičným videním..

    Už naozaj musím zdvihnúť zadok a ísť do kina.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. máš zhruba podobný dojem. Mne ešte vadila tá scéna v kostole s tým sexom v spovedelnici. Ale to je Jakubisko.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uz sa tesime aj my, ked uvidime tento film na DVD. Sme strasne zvedavi, ako zaposobi na nas a suhlasime, ze Jakubisko vzdy do svojich filmov vlozi svoj rukopis viditelne a jeho filmy su vzdy tym odlisne od sucasnych filmov.
    Pekny den...:)
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  4. germa, tá scéna bola v podstate nechutná (tiež aj nadbytočná), ale v zásade reálne možná.. teda aspoň technicky, ak neberieme do úvahy následky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Its such as you read my thoughts! You appear to know a lot approximately this, such as you
    wrote the guide in it or something. I believe that you just can do with some % to force the message house a little bit, but other than that, this is
    wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.


    Here is my website :: click here

    OdpovedaťOdstrániť