2008/11/22

Hudba sfér z tévé

Je sobota večer, zamýšľam sa nad životom, prečo tak letí okolo, prečo sa občas nezastaví, prečo je niekedy človek sám, prečo je niekedy na chvíľu rád sám a inokedy osamelý v dave? Takéto pozastavenie mi prináša hudba, ktorá vedie myšlienky k samote i k splynutiu s vesmírom zároveň.

Aj televízia vie niekedy urobiť takú jednoduchú úprimnú radosť, ktorá ma naladí na vlnu duchovna. Zastavím realitu a ostane len vnútorné vnímanie pocitov. V takýchto prípadoch si uvedomujem narastajúci deficit tej správnej hudby v našom živote. Za mlada sme žili s hudbou tak prirodzene, že sme si ani neuvedomovali, aká je dôležitá.

Neviem kedy sa to stalo, ale akosi plazivo sa hudba z nášho života vytratila, stala sa čímsi sviatočným a vzácnym. Dlhá absencia potom vyvoláva abstinenčné príznaky tušenú samotu, niečo nám chýba, len nevieme v tom okamihu a niekedy dosť dlho prísť na to, čo to je. Potom začujeme HUDBU, ktorá zaznie ako naša skrytá túžba.

Hudba, ktorá je jednoduchá, lebo aj život je v podstate geniálne jednoduchý, životný motív sa objavuje v rôznych obmenách, rastie i klesá a plynie v čase, ktorý ostal stáť v úcte pred motívmi hudobného rozprávania a vnímania bez slov. Vzácne chvíle i keď doma, pred obrazovkou... (Dnes ČT2)

5 komentárov:

  1. Hudba ma spravadza cely zivot a sprijemnovala mi aj chvile samoty ale aj chvile v rodinnom kruhu. No da sa povedat, ze za poslednych cca 5 rokov sa stala mojim kadodennym spolocnikom vdaka Nikolky. Moj prehlad o skupinach, spevakoch a hudobnych podujati je vdaka Nike stale velmi dobry a to skoro v kazdom smere, nie len v tom modernom ale i v klasickej ci skor opernej sfere. Su to pre mna chvile radosti a stastia, ked sa zapocuvam do jej spevu a nadhernych tonov vyludenych na jej gitare a klaviri. Hudba je naozaj elixir...:)
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vnímanie hudby a žiadanosť toho-ktorého žánru je u mňa vždy podmienený stavom môjho vnútorného rozpoloženia. Niekedy pri práci sa mi žiada len taký príjemný hudobný podmaz bez sústredenia sa na hudbu, inokedy sa mi vyslovene žiada nadchýnať sa krásou zväčša klasickej hudby a potom je tu tzv. očisťujúca hudba, ktorá mi neovládateľne vyháňa slzy do očí a ja si ich môžem nechať pokojne stekať tvárou, lebo krása mi vždy vyháňa slzy do očí a pritom nik netuší, že sa nimi vyplavuje moja vnútorná bolesť...

    hudba je proste ôsmy div sveta...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak ste mi vnukli novú odpoveď na otázku, čím sa človek líši od zvierat? Tvorbou a vnímaním hudby... (aj) a napriek tomu, že sme s nimi na jednej lodi, vnímame sa zo všetkých živých najsilnejšie, len neviem, či sme schopní a povolaní to hodnotiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wabt, čím sa človek líši od zvierat?
    no tým, že jeho život na rozdiel od zvierat je geniálne zložitý.. :)

    OdpovedaťOdstrániť