Stalo sa to v malom mestečku na južnom Slovensku, bolo krátko po poludní, keď sme vošli do reštaurácie Panoráma. Trochu pochybný názov pre sálu s obmedzeným výhľadom z výšky 1. poschodia iba na dlhé námestie. Okrem malej skupinky dávnych maturantov v malej separé miestnosti, sme tam boli jediní návštevníci, tak sme ihneď upútali pozornosť dvoch čašníkov, podopierajúcich barový pult.
Ujal sa nás starší z dvojice, elegantného klasického vzhľadu, v čiernom oblečení s motýlikom a s fúzami pod profesionálnym guľatým úsmevom. Veď hovorím, že klasika zakonzervovaná na južnom Slovensku, ale s inak perfektnou slovenčinou. Dokonca aj jedálny lístok obsahoval slovenské zbojnícke špeciality s kapustou, klobásou a bravčovinkami.
Hneď som dostal chuť na čosi dobré a chutne pikantné. Moja žena si vybrala čiernohorský obaľovaný rezeň a ja som váhal medzi viedenskou roštenkou, na ktorú mám výborné chuťové spomienky z bratislavskej reštaurácie Romantik, a medzi čertovsky pikantným ražniči. Pán hlavný ma s úsmevom upozornil, že čertovké ražnici bude naozaj pikantné, tak som pri tom ostal.
Ešte sme ani nestačili dopiť aperitív (minerálku :) a už sa k nám niesli dva kopcom naložené taniere... Ako by jeden druhému z oka vypadol, až to bolo podozrivé a naozaj. Bol to dvakrát čiernohorský rezeň... Svoje sklamanie som dal primerane najavo, hlavý sa ospravedlňoval, že poplietol objednávku (pri toľkých hosťoch), ale sa akosi nemal k tomu, aby to uviedol na správnu mieru.
Nemal som v úmysle ho preháňať, tak som bral za svoj aj ten obaľovaný čiernohorák, lebo tiež vyzeral veľmi lákavo. Čo k tomu dodať, bol naozaj výborný, len potom keď som uvidel čašníka, ako nesie na tanieri do susednej miestnosti viedenskú roštenku s horou chutne upraženej cibule, prišlo mi trochu ľúto, že som zaváhal a možno by ani nebolo došlo k omylu...
Takýto bol teda môj prvý obed v slovenskej reštaurácii za európske peniaze. Aj sprepitné som si vopred napočítal v novej mene (napriek omylu sme boli spokojní), veď - zmenili sme menu, nie cenu pozornosti... K cenám na jedálnom lístku len toľko, že čiernohorský obaľovaný rezeň s oblohou bol na cenovej úrovni najlacnejšej pizze v talianskej Pise.
Super, nastastie Ti aj ten cernohorsky rezen chutil...no co narobis, ked casnici nevedia kam rychlo skocit pri tolkych navstevnikoch. Som rada, ze prvy europsky obed na Slovensku dopadol vcelku dobre...:)
OdpovedaťOdstrániťPekny vecer.
ima
Ešte keby som vedel, koľko stojí pizza v Pise. Viac ako viedenská roštenka vo Viedni...?
OdpovedaťOdstrániťtakýto omyl, výsledok ktorého sa od pôvodnej požiadavky odlišuje len v ,,chilli absencii" a nie až tak veľmi v zmyslovom vnímaní, tak takýto omyl býva nečakane pozitívnym spestrením života.. :)
OdpovedaťOdstrániťHoršie je to s omylmi, na ktoré človek príde až v priebehu rokov a už sa s tým nedá nič robiť, len presvedčiť sám seba, že to vôbec nie je omyl, ale prirodzený vývin .. :)
myslím si, že každý z nás spoznal - pozná oba druhy.. :)
*mia*
Tvoje cestovateľské zážitky už tradične vyvolávajú úsmev. :-)
OdpovedaťOdstrániťOmyl s dobrým koncom. To je príma vzácnosť, nie?
ima, všetko dobre dopadne "...protože jinak to nejde..." (ako spieva Hanka Z. :)
OdpovedaťOdstrániťhttp://zagorovahana.webovastranka.cz/file/401/1804
maroško, ak si dobre pamätám, tak pizza v Pise bola od 7 do 12 €, tento čiernohorský obed cca za 6,5... ale neviem, koľko stojí viedenská roštenka vo Viedni, nenapísal si... :)
mia,príliš zložité, ale spomínam si na jeden taký prípad, keď kolegovi dali zo srandy do čaju vyvariť cigaretu a on to, netušiac o čo ide, vypil ako silný čaj a následky už neboli srandovné...
silviah, iste máš aj ty veselé cestovateľské zážitky, len o nich píšeš iba sporadicky :)
Posnažím sa. (Aj tak už málokto ku mne zablúdi.) :-)
OdpovedaťOdstrániťSilvia, vydrž, horšie už bolo :)
OdpovedaťOdstrániť