2009/01/04

Vnútorné veci

Je čas, keď sa aj na blogoch bilancuje, robia sa malé domáce inventúry. Nerád sa pridávam k masovým trendom, ale takéto úvahy na záver roka robím už tradične, tak pár slovami aj teraz zhrniem svoje záverečné dojmy. Tentokrát som si dal na čas, tak ma predbehli viacerí, ale to môže byť aj výhoda, lebo niektoré všeobecné uzávery už nemusím opakovať, na iné zase môžem reagovať.

Bilancovanie môže byť optimistické, alebo aj také, ktoré končí s danou etapou vývoja a nastávajú novoročné zmeny a predsavzatia. Pozitívne to vychádza na Bútľavej vŕbe, dokonca autor udeľuje blogerské (virtuálne) ceny a mne sa ušla cena "Diskutujúci roka". Asi som si ju zaslúžil, lebo medzi slepými aj jednooký býva kráľom... Tým som chcel iba naznačiť, že s diskusiami sa tu málokedy roztrhne vrece.

Filip sa chváli 34 tisícmi čitateľov v minulom roku, u mňa bola iba polovica, ale to uvádzam ako nedôležitú informáciu, len pre porovnanie. Filip sa zameriava na "angažované" a spoločenské témy, ale aj na politiku s vyhraneným názorom, študentskú problematiku a to prináša iný okruh čitateľov ako moje všedné, osobné postrehy, glosy iba s občasným zabŕdnutím do vážnejšej problematiky.

Z Bútľavej vŕby som bol nasmerovaný na Hyenoviny, na ktorých autor končí, lebo sa nenaplnili jeho očakávania, hlavne v návštevnosti a tiež mu chýba diskusia, známy to problém na osobných blogoch mimo sme a podobných - nedostatok odozvy, diskusie a uznania, tak prechádza blogovať s menej osobnými vecami na blog.sme...

Sú známe aj prípady blogerov, ktorí začali na blog.sme , neskôr prešli na inú platformu a sme zanechali, alebo pokračujú v oboch smeroch.

O životnosti blogera sa už dosť popísalo, sú veci, ktoré prinášajú rýchlu blogerskú smrť (poznám) ale je aj tisíce maličkostí, ktoré dokážu blogera "uondať" až tak, že pomaly a isto zbalí kufor. Medzi tie drobnosti patrí aj nedostatok odozvy a uznania. Taký je život.

Sám sebe si týmto gratulujem k oceneniu od Filipa... :)

6 komentárov:

  1. zväčša nereagujem k článkom, nikdy som nexcel byť diskutérom roka, ale keď som už spomínaný... :)

    len chcem poznamenať, že skromnosť diskusií v našej bloggerskej periférií nijak neznižuje váhu tvojho ocenenia. ja som sa už neraz vyjadril vďačne a pochvalne k tvojmu feedbacku a myslím, že zvýšeným počtom reakcií by tie tvoje ešte viac vynikali ;)

    čo sa týka návštevnosti - áno, narcisticky som si ju dobre prezrel, aby som sa potešil a utvrdil sa v tom, že hoci bežím mimo hlavného prúdu blogu sme, má to zmysel. musíme sa tešiť aj z maličkostí a malicherností a uisťovať sa, či nepíšeme len pre seba...

    chcem ti pogratulovať k získaniu bezvýznamnej virtuálnej ceny. nechcem predbiehať, ale hádam ju o rok obhájiš ;)

    za všetkých bloggerov, ktorým reaguješ, ďakujem. si pre nás vzpruhou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Filip, fajn. Takéto reakcie sú tým pravým korením... nech sa ti darí po celý rok provokovať k diskusii tou správnou mierou. Všetko najlepšie... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. filip stručne povedal všetko, ale najmä, že písanie má vždy zmysel (aj keď reakcií je skromne), ak si ním niekto robí radosť, alebo sa len tak ,,verejne odventiluje".
    Náhodní i nenáhodní (z rôznych, často nepochopiteľných dôvodov mlčiaci) okoloidúci sa tu pristavia vždy... už len z čistej zvedavosti, ako si počínaš.. :)

    nech ťa teda tvoj zdravý sarkazmus i tá mierna irónia v tvojich myšlienkach neopúšťa... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čo napísať?
    Píš, čítame.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mia, teda mi odporúčaš vstúpiť do strany mierneho pokroku v medziach zákona...? mal by som ti udeliť moju cenu za trefné pripomienky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Silvia, čo viac môžem chcieť...? :)

    OdpovedaťOdstrániť