2009/08/30

Kapsaicín útočí

Je to známa vec, že pálivá paprika môže páliť aj dvakrát, málokto však vie, že môže aj trikrát. Nebudem napínať, tým tretím spôsobom myslím slzenie a pálenie očí... Štipľavosť sa asi dostáva do všetkých telesných tekutín, dnes som plakal a oči ma pálili, ako by som čistil cibuľu.

Bolo to tak, že na raňajky som to trochu prehnal s paprikou, ale dával som si pozor, aby som mal ruky čisté, lebo to by mohla byť pohroma všelikde. Potom som si spokojne sadol k televízoru a zahĺbil som sa do sledovania filmu o živote Louisa Pasteura.

Na moje prekvapenie ma dej a herecké výkony tak chytili, že som bol chvíľami dojatý, ako presvedčivo tí herci hrajú svoje úlohy. Úplne som sa vžil do doby, tak ako bola stvárnená vo filme.

Tvorcom filmu sa podarilo zdramatizovať prácu, objavy a život Pasteura tak, že napriek voľnému tempu, diametrálne odlišnému od akčných filmov súčasnosti, som pociťoval atmosféru doby a priam fyzické napätie príbehu.

V niektorom okamihu dojatia sa mi tlačili slzy do očí a to sa nemalo stať, lebo aj tie slzy obsahovali kapsaicín z papriky. Pomohlo až dvojnásobné prepláchnutie čistou vodou, čistou ako filmový príbeh natočený podľa životných osudov Luisa Pasteura.



_________

Louis Pasteur, I.časť televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca.
Slovenská republika 1977

Réžia: Igor Ciel
Hrajú: Daniel Michaelli, Ivan Rajniak, Emília Vášáryová, Ladislav Chudík, Viliam Záborský, Andrej Mojžiš, Vlado Müller, Vladimír Durdík st. a ďalší

7 komentárov:

  1. Štipľavá paprika a Pasteur... Originálna kommbinácia. :_)
    Ten film - je naozaj vznikajúci. Vrátane hereckých výkonov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Silvia... :)))
    prepáč, ale milo ma rozosmial tvoj príspevok... nie obsahom, ale poprehadzovanými písmenkami...
    vyzerá to celkom tak, akoby ten kapsaicín z článku zaútočil aj na tvoje oči.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Silvia...originálna kombinácia, to beriem ako pochvalu. Pointa by mala byť neočakávaná :) Mám rád, keď veci do seba zapadajú, ako na ozubenom súkolí zub do medzery.

    A nič si z toho nerob, že mia sa zabáva na tvojej zámene písmeniek, ktorá asi vynikla (vznikla) vďaka rozdielnosti "slovenskej" a US klávesnice :) Preto ja zásadne a vždy používam QWERTY...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wabt, nezabávala som sa na Silvii, len ma rozosmiali jej milo poprelietané písmenká, ktoré mi evokovali nejasný pohľad cez zaslzené oči, ako to bolo z tvojho článku, teda istý súvis mi z atmosféry článku napadol. Nebola to len zámena z za y, ale aj jedno m navyše v slove kombinácia a popletený Silviin obvyklý smajlík...
    Je fajn, ak sa ľudia vzájomne podržia, keď jeden nadobudne dojem, že toho druhého by sa mohli slová iného dotknúť...
    Je to pekné gentlemanské gesto... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mia, dúfam, že som sa ťa tou poznámkou nedotkol, bolo to myslené s humorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nie, wabt... :)
    iba som vysvetlila svoje pohnútky i to, že je to pekné gesto.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. :-), vôbec som si to nevšimla. Až teraz, keď o tom píšete. Písala som "raketovo" hneď po príchode domov z letiska - vidíte čas príspevku. No a pre mňa vlastne bolo ešte o dve hodiny viac. Ráno, keď je tu doma 6.00 a v Rusku už 8.00, je to super. Večer je to však horšie. No a kým sa "naštelujem", už letím naspäť...
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť