2009/11/01

Pravda zvíťazí?

Kedy pravda zvíťazí nad klamstvom a pokrytectvom? Obávam sa, že nikdy, lebo pravda vlastne ani nemá prečo bojovať za svoje víťazstvo, lebo proste je a existuje objektívne absolútne ako fakt. Iba mi ju vidíme relatívne zo svojho uhla. Sme ľudia, tvory spoločenské. Žijeme kultúrne a v spoločenskom styku často používame lož, alebo iba pravdu zamlčiavame, čo je v podstate to isté. Je to taká spoločenská hra, ale niekedy aj zákerná zbraň.

Občas si kladieme otázku, prečo máme radi vymyslené príbehy a filmy, v ktorých ani jedna scéna nie je pravdivá, všetko je hrané a predstierané, aj keď zväčša veľmi prirodzene a pravde podobne. Veľmi dobre to vieme, ale necháme sa klamať, radi uveríme, aspoň na chvíľu. Radi sa necháme klamať, ale klamstvo musí byť na našej mentálnej úrovni. Kto je naivný, uverí aj naivnému klamstvu, inteligent vyžaduje inteligentne podané nepravdy a hlupák uverí každej hlúposti.

3 komentáre:

  1. Toto je ťažká téma, pretože naozaj niekedy na jednu a tú istú vec sú rôzne pohľady a nezriedka sa stane, že pravdivým slovám od ,,vysielateľa" prijímateľ odmieta uveriť, napriek ich pravdivosti...
    Iste, existujú situácie, v ktorých človek radšej volí milosrdnú lož, ale myslím si, že takýchto situácii je v živote človeka minimum a zaiste majú svoju opodstatnenosť, ak človek po takej nepravdivej pravde siahne...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mia, nechcem o tom polemizovať, bola to iba malá úvaha. Máš svoj názor, to je dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj vymyslený umelecký príbeh môže byť pravdivý - ako odraz či obraz skutočnosti... Dôležité je, aby (autor) nezavádzal, aby bolo zrejmé, čo je fikcia a čo dokument.
    - Ján Maršálek -

    OdpovedaťOdstrániť