2010/08/15

Cyprián a Svätopluk

Včera som namiesto vychádzky sedel. Bola to opäť náhoda, na poslednú chvíľu sme sa ocitli v kine MAX. O filme Lietajúci Cyprián som si už niečo prečítal v recenziách, vnímal som reklamnú kampaň a tiež pozitívne reakcie známych, ktorí film videli. Musím uznať, že vo filmovom marketingu sa už trochu vyznáme...

Ale nič nie je jasnejšie ako vlastná skúsenosť a prax nad teóriou. Pravda nie je vo hviezdach, ale na plátnach kín... Jakubisko nás už naučil, že film je film, aj keď čerpá inšpiráciu z histórie. Dávna realita môže byť niečo celkom iné. Teraz mi je už jasné, že film sa nemusí držať ani legendy. Veď už Jánošík to ukázal dosť jasne v mnohých spracovaniach.

Historický filmový príbeh je filmový a píšu ho naši súčasníci, je to o ich pohľade a o ich názoroch na veci minulé. Lietajúci Cyprián z filmu ma trochu sklamal. Nie herec, herecky to bolo takmer dokonalé, ale skôr mám výhrady k dynamike filmu, ktorá bola taká, že môj sused v kine si párkrát "schrupol" a mne sa tiež chvíľami otvárala sánka (zívanie je "nákazlivé").

Marketing bol úspešný, kúpil som si lístok do kina (5 €) a to ostatné už nie je podstatné, prežil som. Vcelku to bol dobrý film, ale v mojej stupnici filmárskej kvality sa umiestnil len v oblasti slušného priemeru. Veď je náš, aj keď Cyprián nakoniec neletel na krídlach podľa Da Vinciho, ale skončil ako neúspešný paraglidista...

Už sa teším na nový Jakubiskov film o Svätoplukovi.  Jakubisko by sa však mal poponáhľať, kým sa Svätoplukov kôň na hrade nesplaší.

Bola by to hanba, keby sa medzičasom podarilo "sochoborcom" Svätopluka odstrániť a je mi úplne jedno, ako ho sfilmuje Jakubisko - či to bude kráľ, alebo "len" veľký panovník starých Slovanov (Sclavus), či starých Slovákov (Sclavus).

Keď sa nad tým problémom zamyslím "historicky", vlastne národy v tom čase vôbec neboli jasné, šlo o teritóriá  a panovníci komunikovali v latinčine, takže pena na ústach je úplne zbytočná na oboch stranách. Ide len o slovíčka a zástupný problém...  Svätoplukova doba bola zlatým vekom malej globalizácie, ktorá logicky zanikla.

2 komentáre:

  1. Veľmi rád by som už konečne videl nejaký dobrý nový slovenský film... ale to, čo bolo u nás nakrútené v posledných rokoch, ma vedie skôr k pesimizmu. Obávam sa, že chystaný Jakubiskov film o Svätoplukovi bude len trápnou maškarádou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa obávam, že vrchol slovenskej filmovej tvorby (v kvalite) sme už zažili pomerne nedávno a teraz sa stabilizujeme na komerčnej úrovni, aby sme v tom trende pomaly klesali. Niečo podobné zažila novodobá česká filmová tvorba, síce v inej kvantite, ale v tom množstve klesá badateľne kvalita. Český film už nie je automaticky zárukou kvality. To sú samozrejme iba moje dojmy... :)

    OdpovedaťOdstrániť