2010/09/20

Byť, či nebyť...

V špajzi mávame tesne vedľa seba dve pivá a dve krabice trvanlivého mlieka. Od istého času pozorujem, že namiesto piva si radšej beriem mlieko. Čím to je? Asi to bude nízkou kvalitou súčasných pív. Ani pivo už nie je také ako bývalo... Pamätám si ešte na tie časy dobrých pív, keď som si v letných horúčavách objednal hneď dve pivá, aby som uhasil svoj prvotný smäd. Až potom prišli ďalšie. Už nie sú letá ako bývali.

S mojim pozorovaním som sa zdôveril kolegovi v práci a on hneď vytiahol podobnú historku. Kedysi, v lete chodieval do garáže, aby tam vylepšoval svoje fáro, alebo len tak čosi robil a dalo sa tam vydržať v pohode. Dnes už nie, v garáži prakticky nič neurobí, lebo v lete je tam tak horúco, že sa to nedá zniesť. Došlo vraj ku zmene klímy, aj globálne, aj miestne sa otepľuje. Už nie sú letá ako bývali.

Musel som sa nad tým zamyslieť, lebo to príliš nesedelo s mojim pivným prípadom a spýtal som sa ho, či sa náhodou nezmenil on? Pri každom pozorovaní je totiž treba skúmať obe strany: pozorovaný jav i pozorovateľa. Čo keď sa zmenil on? A čo keď som sa zmenil aj ja? Veď roky nezastavíš a keď sa mení klíma Zeme, menia sa aj naše pocity a mení sa aj chuť piva. Čo sa teda naozaj mení a čo viac? To je tá otázka ako z Hamleta: "Byť, či nebyť..."

3 komentáre:

  1. Asi človek sám. Nie vo svojej podstate, ani v povahových črtách, lebo sú v ňom geneticky zakódované, mení sa iba jeho vnímanie najbližšieho i toho vzdialenejšieho ,,sveta" v ktorom žije a mení sa pravdepodobne vplyvom skúseností z prežitého, či už pozitívnych alebo i negatívnych a v súvislosti so stúpajúcim vekom mení sa i jeho schopnosť, alebo lepšie povedané chuť, prispôsobovať sa zmenám, ktoré prináša súčasnosť (ťažko sa opúšťajú staré vyhodené koľaje).
    To, že sa nám zdá, že voľakedy bývali veci lepšie, je len odrazom našich spomienok. Spomienky sú zvláštna kategória, pretože časom akoby prechádzali akýmsi očistným filtrom v mysli, plevel z nich sa oddelí, vyhodí z mysle celkom, alebo len na minimum a ostáva len to pozitívne. Tak, ako dobrá chuť piva v tvojich spomienkach... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hoci si to (vo všeobecnosti) neradi pripúšťame, bude to asi aj tým, že nám pribúdajú rôčky. Mne tiež kedysi viac chutilo pivo - a teraz, hovorím si, dávam prednosť kvalite pred kvantitou:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ľudia sa nemenia, on sa zmenil. A obidve je pravda. V skutočnosti sa nezmenil, vždy bol taký.
    Hihihi...:-)

    OdpovedaťOdstrániť