2022/01/21

Ľudia robia kraviny

... podceňujú lavíny. To nie je odraz reality, len som si zaspomínal na Ivana Mládka. Ľudia hlavne pracujú, aby mali z čoho žiť. Práca je, svojim spôsobom, náplňou života. Niekto si môže myslieť, že podstatný je v živote relax (láska), spoznávanie krajín a ľudí, ale to je len, ako sa kedysi hovorilo, nadstavba. Jedno bez druhého by človeka naozaj netešilo. Všetko s mierou, to je základ. Nuda je hádam horšia ako práca. Kto to nezažil, neuverí.  

V našich mladých časoch sme každý deň v škole spievali "Pieseň práce": 

Tá práca matka pokroku a s ňou armáda po boku...

V originále je "armáda otroků", ale ja si to takto pamätám. Heslá o práci využívali aj iné režimy a nikdy v nich nešlo o potešenie z práce. Keby som to mal spievať dnes, armádu by som rozhodne z práce vynechal. Keď pracuje armáda, je zle a možno aj najhoršie. Na prácu by sme v modernom svete najradšej poslali "roboty", ako to vymyslel Karel Čapek už v roku 1921 vo svojej sci-fi dráme RUR. 

V roku 1920 sa narodil vedec a spisovateľ sci-fi románov Isaac Asimov, klasik žánru sci-fi a vynálezca "nultého zákona robotiky" pre humanoidné roboty. Humanoidný robot po ňom neskôr dostal meno ASIMO.

Od Asimova sa môžeme poučiť aj v inom - nikdy vraj nemal dosť vtipov a humoru.

Všetko na našom svete bolo vymyslené dobre, bohužiaľ "ľudia robia kraviny" (I.M.) a všetko dobré hneď preinačia na zlé, proti niekomu. Tá premena dobrého na zlé však vždy trvá nejakú dobu. Dnes je vo svete techniky a robotiky veľa dobrého (napríklad, "slobodný" internet), tak sa tešme optimisticky, že to ešte chvíľu vydrží.

  

2 komentáre:

  1. Optimizmus a trochu nadhľadu by nás mohol udržať nad vodou. Pre mňa to je tá voda, čo ma drží nad vodou (https://www.youtube.com/watch?v=GMVRQhE9B7A).
    Prajem všetkým pokojný deň s robotmi aj bez nich.

    OdpovedaťOdstrániť