Nie som v jedle prieberčivý, ale mám radšej jednoduché jedlá. Napríklad taká dobrá slanina s čerstvým chlebom a cibuľou, alebo hrianka s cesnakom... Kedysi, keď sme sa ešte nebáli šialených kráv, bol mojou pochúťkou aj tatársky biftek...
Môj prvý tatarák bol na návšteve u spriatelenej rodiny a pretože on bol (mladý) lekár a lekári v tej dobe dostali u mäsiara tie najlepšie kúsky, mal výbornú surovinu na tatársky biftek. Spočiatku som na to surové mäso a surové vajce hľadel s nedôverou, ale korenie ma presvedčilo, že chuť bude dobrá.
Bola. Do zlatava opečené hrianky, na to surové mäso premiešané s kopcom čierneho kerenia a s vajcom, chrumkali sme a vychutnávali... Samozrejme, zapíjalo sa to dobrým vínkom, možno trochu nadmieru, lebo záverečná reč prišla až neskoro po polnoci... Ráno mi nič nebolo, žiadne následky, len na druhý deň v práci prišla krátka nevoľnosť od žalúdka, ale tá možno bola od slabých raňajok...
Tatársky biftek som si odvtedy dal ešte niekoľkokrát, stále mi to chutilo. Dnes by som už nemal odvahu. Som opatrný na jedlá, ktoré sú mi cudzie, a na jedlá, ktoré sú vyhlásené za rizikové a tých stále pribúda (po čase aj ubúda)... Vzdal som sa hríbov, aj keď mi chutia, len do rizika z amatérskych zberov sa mi nechce. Z toho košíka uznávam len hlivu...
Dnes som dostal na stôl niečo, čo mi moje chuťové bunky nechceli uznať za dobrotu. Vraj sa to volá "záhorácke kurča". Aj som si pozrel recept, ale uznajte, či to môže byť dobré: kura, slanina (zatiaľ to ide..), mrkva, petržlen, zeler (záleží na množstve a pomere, ak sa to preženie, je zle), cibuľa, bobkový list (!), nové korenie ! a ten zbytok: soľ, cukor, múka, biele víno a olej...
Zle sa to číta, ak čítate Život odporúčam tento recept radšej neskúšať... Ale nemyslite si, že som nejako rozmaznaný, naozaj zjem všetko (čo je dobré), čo mi schvália moje chuťové receptory... A nielen oni. Práve dnes som sa dočítal u osla, že aj naše črevá majú svoje chuťové bunky a čo sa im nepozdáva, toho sa chcú rýchlo zbaviť...
Kde je pointa? No, ani tak narýchlo neviem, tak končím a bežím...
(Upozornenie: akákoľvek podobnosť so skutočnosťou a s mojim dnešným obedom je čiste náhodná...:)
2007/08/23
2007/08/21
Plavu si ani nevím jak...
Dnes k nám prišla milá, vzácna návšteva, s ktorou sme po 3 ročnej prestávke išli na plaváreň. Stálo to za to, voda bola výborná, dráhy relatívne voľné, žiadne narážanie a čo je hlavné, ukázalo sa, že ani s plaveckou kondíciou to nie je také zlé...
Vždy, keď sa po dlhšej prestávke dostanem k vode, v prvom rade vnímam jej vôňu, lebo mi pripomenie bláznivé roky, keď sme celé dni vystrájali na kúpaliskách, keď sme tam nachádzali svoje prvé nesmelé, ešte skoro detské lásky. Dnešná vôňa vody bola tak trochu výnimočná, čistá. Nebol v nej prebytok chlóru, ani parfumy dievčat.
Po plavbe nasledovala večerná pizzeria, vybral som si číslo 59, mexickú, aj keď som sa trochu obával, aby nebola ako tá, pred niekoľkými rokmi v Terchovej, keď som po prvej tretine chcel volať hasičov. Nebola taká, mala do Mexika veľmi ďaleko. Na ilúziu nestačilo zopár vyschnutých fazuliek, ani jedna rozkrojená feferónka.
Posledná zastávka bola v Tescu na malý nákup, len také drobnosti, niečo do kuchyne, sadu lacných pier, vrecká na ľad a pár kúskov Margot a Hubert De Luxe... Po predchádzajúcich silných zážitkoch sa mi nechcelo príliš náhliť, tak som len tak ležérne vkladal veci do vrecka a úplne automaticky som sa spýtal pokladníčky, či ju nezdržujem.
- Mám dosť času... odpovedala a naozaj za mnou nikto nečakal, jej úsmev ma na chvíľu zarazil, tak som len tak mimochodom, aby reč nestála, hodil do placu otázku:
- A máte aj večer čas? stálo to za to, jej mlčanie, ale aj výraz prekvapenia, pobavenia a možno aj súhlasu... Vzal som svoj nákup a radšej som po zmysle jej mlčania nepátral...
Vždy, keď sa po dlhšej prestávke dostanem k vode, v prvom rade vnímam jej vôňu, lebo mi pripomenie bláznivé roky, keď sme celé dni vystrájali na kúpaliskách, keď sme tam nachádzali svoje prvé nesmelé, ešte skoro detské lásky. Dnešná vôňa vody bola tak trochu výnimočná, čistá. Nebol v nej prebytok chlóru, ani parfumy dievčat.
Po plavbe nasledovala večerná pizzeria, vybral som si číslo 59, mexickú, aj keď som sa trochu obával, aby nebola ako tá, pred niekoľkými rokmi v Terchovej, keď som po prvej tretine chcel volať hasičov. Nebola taká, mala do Mexika veľmi ďaleko. Na ilúziu nestačilo zopár vyschnutých fazuliek, ani jedna rozkrojená feferónka.
Posledná zastávka bola v Tescu na malý nákup, len také drobnosti, niečo do kuchyne, sadu lacných pier, vrecká na ľad a pár kúskov Margot a Hubert De Luxe... Po predchádzajúcich silných zážitkoch sa mi nechcelo príliš náhliť, tak som len tak ležérne vkladal veci do vrecka a úplne automaticky som sa spýtal pokladníčky, či ju nezdržujem.
- Mám dosť času... odpovedala a naozaj za mnou nikto nečakal, jej úsmev ma na chvíľu zarazil, tak som len tak mimochodom, aby reč nestála, hodil do placu otázku:
- A máte aj večer čas? stálo to za to, jej mlčanie, ale aj výraz prekvapenia, pobavenia a možno aj súhlasu... Vzal som svoj nákup a radšej som po zmysle jej mlčania nepátral...
2007/08/17
Múdrosti osla
Objavil som OSLA, presnejšie www.osel.cz... (Objective Source E-Learning)
Dozvedel som sa:
- že sexuálnu túžbu žien možno zvýšiť náplasťou (okrem iného...:) Aplikácia testosterónu viedla k nárastu sexuálnych aktivít z podnetu ženy 4,4 x... (zdroj: osel)
Predtým, ako si objednáte náplať, pre istotu si to spočítajme na kalkulačke... :)
- že českí vedci odhalili tajomstvo tropického pralesa... Zistili napríklad, že druhové zloženie chrobákov na rozsiahlych územiach pralesa sa príliš nelíši. Niektoré druhy hmyzu trávia celý život najedinej rastline... Príkladná vernosť. (zdroj: osel)
- že obnoviteľné zdroje energie sú proti prírode... Odvážny odborník pred nimi varuje a chváli jadrovú energetiku. Podľa neho, práve klasické obnoviteľné zdroje energie, teda predovšetkým slnko, vietor a biomasa sú závažným ohrozením prírodného prostredia a biodiverzity. Jeho argumentácii nechýba logika. (zdroj: osel)
- ako rýchlo sa pohybujú naše spermie? To je otázka, čo sa z toho dá usúdiť a čo s tým má spoločné kofeín... Porovnávali sa rôzni primáti a zistilo sa, že čím promiskuitnejší život vedú, tým rýchlejšie majú spermie (preto sa takým odporúča ochrana...:) (zdroj: osel)
- chcete sa pozrieť na Mesiac? Už je to možné... Všetky snímky z misie Apollo sú zverejnené. (zdroj: osel)
snímky Apollo
A mnoho ďalších zaujímavostí, aj prevratných noviniek, o čom svedčí niekoľko ďalších titulov:
Červené krvinky nejsou jen přenašeči kyslíku
Nízký cholesterol zvyšuje riziko rakoviny
Proč během nemoci tolik spíme?
Po narození máme v břiše invazi
...
Dozvedel som sa:
- že sexuálnu túžbu žien možno zvýšiť náplasťou (okrem iného...:) Aplikácia testosterónu viedla k nárastu sexuálnych aktivít z podnetu ženy 4,4 x... (zdroj: osel)
Predtým, ako si objednáte náplať, pre istotu si to spočítajme na kalkulačke... :)
- že českí vedci odhalili tajomstvo tropického pralesa... Zistili napríklad, že druhové zloženie chrobákov na rozsiahlych územiach pralesa sa príliš nelíši. Niektoré druhy hmyzu trávia celý život najedinej rastline... Príkladná vernosť. (zdroj: osel)
- že obnoviteľné zdroje energie sú proti prírode... Odvážny odborník pred nimi varuje a chváli jadrovú energetiku. Podľa neho, práve klasické obnoviteľné zdroje energie, teda predovšetkým slnko, vietor a biomasa sú závažným ohrozením prírodného prostredia a biodiverzity. Jeho argumentácii nechýba logika. (zdroj: osel)
- ako rýchlo sa pohybujú naše spermie? To je otázka, čo sa z toho dá usúdiť a čo s tým má spoločné kofeín... Porovnávali sa rôzni primáti a zistilo sa, že čím promiskuitnejší život vedú, tým rýchlejšie majú spermie (preto sa takým odporúča ochrana...:) (zdroj: osel)
- chcete sa pozrieť na Mesiac? Už je to možné... Všetky snímky z misie Apollo sú zverejnené. (zdroj: osel)
snímky Apollo
A mnoho ďalších zaujímavostí, aj prevratných noviniek, o čom svedčí niekoľko ďalších titulov:
Červené krvinky nejsou jen přenašeči kyslíku
Nízký cholesterol zvyšuje riziko rakoviny
Proč během nemoci tolik spíme?
Po narození máme v břiše invazi
...
2007/08/11
Recyklujem peniaze
Život je kolobeh vecí. V škole sme sa učili o kolobehu vody v prírode. Človek vymyslel peniaze, aby obiehali stále dokola ako voda, preto sa im niekedy hovorí aj obeživo. Jednou z možností, ako urýchliť točenie peňazí, je recyklovať ich...
Čas od času je treba v domácnosti urobiť poriadok, veci nakopené sa zotriedia a určí sa podiel na recykláciu... Najlepšie sa recykluje papier, to už máme zažité od školských čias ako zber starého papiera. Tak som dal na kopu staré časopisy a bola to kopa obsahujúca asi 300 exemplárov rôznych odborných ale aj bulvárnych a ženských časopisov (kvalitná farebná tlač)...
Periodiká z oblasti elektroniky a počítačov je zbytočné odkladať, pokiaľ si nechcete založiť oblastný historický archív, lebo vývoj ide tak rýchlo dopredu, že rok staré informácie zostarli najmenej o päť rokov, čo bolo pravdou včera, už dnes neplatí... Tieto odborné periodiká však dnes nie sú lacné.
O ženských časopisoch a o bulvári ani nehovorím, tieto dve kategórie majú k sebe (podľa mňa) veľmi blízko a ich aktuálnosť je veľmi obmedzená. Dokonca aj rôzne rady, ako si upevniť zdravie, ako schudnúť a tak podobne, strácajú cveng, lebo prichádzajú noví odborníci, ktorý zavrhujú to čo platilo a prichádzajú s tým, čo platilo predtým...
Pre názornosť budem predpokladať, že v tom recyklovanom vreci je každý exemplár v priemernej nadobúdacej cene 50 Sk, čo je dosť nízky odhad, spolu teda dnes recyklujem hodnotu 15 tisíc Sk... Je to naša produkcia za tri roky. Dobre, poviete si, že kupujeme informácie a nie papier...
To je síce pravda, pre zberateľa starého papiera to má len hodnotu papiera, ale informácie, ktoré som získal zostarli spolu so mnou, rýchlo stratili svoju hodnotu (ja dúfam, nie! :). Mohol som na nich stavať, mohol som napredovať... Stále však platí, že recyklujem mojich 15 tis. Sk a vidím ich namiesto vreca plného starých časopisov. Kedy sa mi vrátia?
Čas od času je treba v domácnosti urobiť poriadok, veci nakopené sa zotriedia a určí sa podiel na recykláciu... Najlepšie sa recykluje papier, to už máme zažité od školských čias ako zber starého papiera. Tak som dal na kopu staré časopisy a bola to kopa obsahujúca asi 300 exemplárov rôznych odborných ale aj bulvárnych a ženských časopisov (kvalitná farebná tlač)...
Periodiká z oblasti elektroniky a počítačov je zbytočné odkladať, pokiaľ si nechcete založiť oblastný historický archív, lebo vývoj ide tak rýchlo dopredu, že rok staré informácie zostarli najmenej o päť rokov, čo bolo pravdou včera, už dnes neplatí... Tieto odborné periodiká však dnes nie sú lacné.
O ženských časopisoch a o bulvári ani nehovorím, tieto dve kategórie majú k sebe (podľa mňa) veľmi blízko a ich aktuálnosť je veľmi obmedzená. Dokonca aj rôzne rady, ako si upevniť zdravie, ako schudnúť a tak podobne, strácajú cveng, lebo prichádzajú noví odborníci, ktorý zavrhujú to čo platilo a prichádzajú s tým, čo platilo predtým...
Pre názornosť budem predpokladať, že v tom recyklovanom vreci je každý exemplár v priemernej nadobúdacej cene 50 Sk, čo je dosť nízky odhad, spolu teda dnes recyklujem hodnotu 15 tisíc Sk... Je to naša produkcia za tri roky. Dobre, poviete si, že kupujeme informácie a nie papier...
To je síce pravda, pre zberateľa starého papiera to má len hodnotu papiera, ale informácie, ktoré som získal zostarli spolu so mnou, rýchlo stratili svoju hodnotu (ja dúfam, nie! :). Mohol som na nich stavať, mohol som napredovať... Stále však platí, že recyklujem mojich 15 tis. Sk a vidím ich namiesto vreca plného starých časopisov. Kedy sa mi vrátia?
2007/08/09
Malta v lete
Je leto, čas lenivenia a práca je stále viac spojená s potom. Tá manuálna, ktorej sa mi v posledných dňoch trochu ušlo... Súvisela s prestavbou bytu, venoval som sa stolárskemu remeslu, ale obdivoval som remeslo murárske. To je aj dnes tá pravá "makačka" a toto remeslo naozaj patrí iba trénovaným chlapom a chlapcom, ktorí majú výdrž, ale aj trochu výtvarného cítenia.
Pri murárskych prácach, pri omietkach, pri murovaní už netreba klasickú miešačku, ani cement, štrk, či piesok. Na každú príležitosť, na každý účel sa dá kúpiť hotová malta, stačí len doliať vodu a do vŕtačky nasadiť miešadlo, riadne premiešať a malta je hotová. Pri omietaní príde na rad klasické náradie, ale technológia je trochu zmodernizovaná.
Najprv sa nahodí vrstva malty, na to sa pritlačí sieťka, hladítkom sa uhladí a je to! Ľahko sa to hovorí, ale v skutočnosti je to sled množstva opakovaných pohybov, až kým oko murára nie je spokojné. Dobrý murár musí byť perfekcionista. Naberie lyžicou maltu, obtrie je na hladík, oblúkom ju rozotrie po stene, potom zarovnáva a zarovnáva, pridá maltu, zarovnáva, zahladí a tak dookola, monotónne stále to isté...
Podobné je to aj pri murovaní. Tam prichádza k slovu zúbkovaný hladík, ktorým sa zrovnomerní nanášaná malta. Zase to nejde len tak, je to množstvo opakovaných pohybov a činností... Naniesť maltu, zrovnať, položiť kváder, priložiť latu s vodováhou, doklepnúť kváder a tak stále dokolečka, na nič sa nesmie zabudnúť.
Sledoval som dvoch "našich" murárov ako im to pekne ide, len som bol trochu nesvoj, lebo asi nemám ich trpezlivosť. Nakoniec som sa odvážil, položiť im otázku:
- Čo ste vyštudovali, v čom ste sa vyučili? Ani jeden nie je vyučený murár, jeden sa vyučil za autoelektrikára, druhý za chemika. Ich profesia by ich vraj neuživila na požadovanej úrovni. Murárčinu ich naučil život, škola ich nadarmo trápila. Na stavbe môžu robiť čokoľvek, sú univerzálni robotníci tretieho tisícročia...
Pri murárskych prácach, pri omietkach, pri murovaní už netreba klasickú miešačku, ani cement, štrk, či piesok. Na každú príležitosť, na každý účel sa dá kúpiť hotová malta, stačí len doliať vodu a do vŕtačky nasadiť miešadlo, riadne premiešať a malta je hotová. Pri omietaní príde na rad klasické náradie, ale technológia je trochu zmodernizovaná.
Najprv sa nahodí vrstva malty, na to sa pritlačí sieťka, hladítkom sa uhladí a je to! Ľahko sa to hovorí, ale v skutočnosti je to sled množstva opakovaných pohybov, až kým oko murára nie je spokojné. Dobrý murár musí byť perfekcionista. Naberie lyžicou maltu, obtrie je na hladík, oblúkom ju rozotrie po stene, potom zarovnáva a zarovnáva, pridá maltu, zarovnáva, zahladí a tak dookola, monotónne stále to isté...
Podobné je to aj pri murovaní. Tam prichádza k slovu zúbkovaný hladík, ktorým sa zrovnomerní nanášaná malta. Zase to nejde len tak, je to množstvo opakovaných pohybov a činností... Naniesť maltu, zrovnať, položiť kváder, priložiť latu s vodováhou, doklepnúť kváder a tak stále dokolečka, na nič sa nesmie zabudnúť.
Sledoval som dvoch "našich" murárov ako im to pekne ide, len som bol trochu nesvoj, lebo asi nemám ich trpezlivosť. Nakoniec som sa odvážil, položiť im otázku:
- Čo ste vyštudovali, v čom ste sa vyučili? Ani jeden nie je vyučený murár, jeden sa vyučil za autoelektrikára, druhý za chemika. Ich profesia by ich vraj neuživila na požadovanej úrovni. Murárčinu ich naučil život, škola ich nadarmo trápila. Na stavbe môžu robiť čokoľvek, sú univerzálni robotníci tretieho tisícročia...
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)