2007/02/10

Poznáme sa?

Vtáka poznáš po perí a človeka po reči... Tak sa hovorí a na blogoch to platí dvojnásobne... Povedal by som, že na sto percent, ale to by bolo treba spresniť, že vlastne všetko, čo sa o človeku dozvieme, je to, čo je dané v jeho písanej reči. V skutočnosti to môže byť len zlomok pravdy o ňom.

Čitateľ blogu vedome, alebo podvedome vníma a analyzuje slová, vety, myšlienky, články toho istého autora, ich vzájomné súvislosti, reakcie na udalosti a témy... Je jedno, či autor vystupuje pod prezývkou, alebo pod vlastným menom. Aj ten fakt síce o niečom hovorí, ale to je najmenej dôležité, lebo oba spôsoby sú súčasťou aktuálnej konvencie.

Zväčša sa autor zúčastňuje aj diskusií, kde reaguje na pripomienky ku svojim článkom, alebo píše svoje postrehy a názory k článkom iných blogerov. V diskusiách sú aj čitatelia "nezávislí", teda takí čo neblogujú (možno už nastal čas, že všetci blogujú...:). Diskusie a komentáre sú samostatnou kapitolou, ktorá akoby podčiarkovala všetko, čo už vieme zo slov v článkoch a z medzier medzi nimi...

Diskusie niekedy prezrádzajú oveľa viac aj o vzťahoch zúčastnených, ako by sa dalo dozvedieť z jednotlivých blogov. Nechcem to rozoberať, ani hodnotiť, to je každého osobná vec. Dnes oveľa viac, ako v začiatkoch môjho vstupu na blogy zvažujem svoje vyjadrenia v komentároch a v diskusiách (poučenie z krízového vývoja... :).

Často sú to veľmi neproduktívne debaty, niekedy však aj napriek tomu, že sa odchýlia od témy, sú zaujímavé.

Najmenej mi imponujú diskusie, v ktoré skĺznu do osobných útokov a invektív. Diskusie sú obrazom našich predstáv o tom, čo vlastne diskusia je... Preto výraz "comment" z blogspotu sa mi zdá byť priliehavejší k tomu, čo sa tu prezentuje. Diskusia by totiž, podľa mňa mala byť o argumentoch a nie len o obhajovaní vlastného názoru, lebo je môj...

Tak prosím, diskutujete o názoroch v tomto zamyslení... alebo nie, aj to je názor. :) alebo komentujte...

______________
Wikipédia:
-diskusia
je výmena názorov. (Názor je významový útvar rôzneho obsahu: náhľad, mienka, presvedčenie, bezprostredné poznanie. Názory sa môžu týkať rôznych entít, materiálnych aj ideálnych, môžu sa teda týkať aj iných názorov.
-komentár je výklad, bližšie vysvetlenie, vedecký výklad nejakého spisu, napríklad textov gréckych a rímskych autorov; vysvetlivky a poznámky k málo zrozumiteľnému alebo úryvkovitému dielu... Komentár je aj publicistický žáner, vysvetlenie závažného spoločenského javu so zaujatím vlastného stanoviska; vysvetlivky a poznámky k určitej aktuálnej udalosti alebo názoru...

Slovenský slovník:
- diskusia -ie ž. výmena názorov na istú vec, rokovanie, rozprava, beseda, debata: d. o prednáške, zapojiť sa do d-ie; ...to je bez, mimo d-ie o tom nemožno pochybovať;
- komentár -a L -i mn. -e m. výklad, vysvetlenie, stanovisko k niečomu: politický, športový k., kritický k. k dielu; filmový k. vysvetľujúci slovo k obrazu; práv. výklad dôležitých práv. noriem ...k tomu netreba k. to je jasné; bez k-a replika napovedajúca, že opýtaný nemieni odpovedať.

Poznámka... nedotkol som sa fotografíí... tie na blogu majú iste tiež svoju vypovedaciu schopnosť, najmä ak sú autorské... Ale o tom možno inokedy.
.

12 komentárov:

  1. kaaždý si z prečítaného odnesie niečo úplne iné a tak je to dobre: Dobre je, keď to povie, ale neuráža zbytočne. A dobre je, keď sme schopní tolerovať iný názor, aj keď je na hony vzdialený tomu nášmu...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. germa, s tvojim názorom súhlasím... aj tu by sme si mali uvedomovať význam základných ľudských práv a práva na slušnosť a tolerantnosť...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Občas ma reakcie v diskusii prekvapia, dokonca až zaskočia (a to som si myslela, že mám dokonalý odstup :-) ). Ale vážne - naozaj netreba zabúdať, že názorov môže byť nekonečne veľa. A keď k tomu pridáme pestré spektrum ľudských originálov, vyjde z diskusie neraz aj "nejedlá huba". Na druhej strane zas človek môže čítať a debatovať aj s príjemnými pocitmi. Všetko je relatívne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. silvia, tvoj výber slov je fascinujúci, takmer básnický
    "...pestré spektrum ľudských originálov.." a "nejedlá huba" z diskusií... :) pobavil som sa, ale máš pravdu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vo vseobecnosti existuje isty druh ludi, ktori vyhladavaju a vyrabaju konfliktne situacie. Pohadaju sa v obchode, na urade ci v cakarni u lekara - je to ich forma komunikacie, inej niekedy nebyvaju ani schopni. Net podporuje ich agresivitu anonymitou, moznostou zmeny identity.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. všetko, naozaj všetko.. i veľmi ,,ostrá kritika" a nesúhlas s názorom diskutujúceho (alebo píšúceho) sa dá povedať kultivovaným a inteligentným spôsobom, takým, ktorý je pre aj pre dotknutého prijateľný.. a ak si ho neosvojí, aspoň sa nad ním zamyslí..
    No prudké osobné úrážky a ponižovanie zvyčajne vyvolá okamžitú obrannú reakciu, bez možnosti pokojným spôsobom pokračovať v diskusiách..
    Niekedy sa mi vidí, že tí, ktorí si chcú iba ,,kopnúť" do autora alebo diskutujúceho prevažujú..

    Myslím si, že písomný prejav a spôsob reakcií je výrazom úcty v prvom rade k sebe samému...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. elisabeth, zamyslel som sa nad tvojimi slovami, koľko takých ľudí v bežnom živote stretávam a vyšlo mi, že sú to našťastie, skôr výnimky... ale je možné, že občas ich v jednej lokalite môže byť viac pohromade :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mia, ...všetko sa dá vyjadriť kultivovaným a inteligentným spôsobom, ako píšeš, ak pisateľ nemá opačný úmysel. :)
    V jednej veci však s tebou celkom nesúhlasím, že tí, ktorí si chcú v diskusiách iba "kopnúť", sú vo väčšine. V diskusiách, ktoré sledujem, sú osobné útoky len sporadické a skôr výnimkou.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. wabt, nebudem ti oponovať, lebo nemám ani dôvod :)
    len malá poznámka:
    blogspot je skôr výnimkou, možno preto, že je takmer anonymný a v podstate je aj kultivovaný.. až na niektoré výnimky...
    ale niekedy sa mi vidí, že trebárs na blog.sme sa to diskutérmi, ktorí si nekladú pred ústa servítku, len tak hemží..
    je však pravdou aj to, že blog.sme je značne široký..a tak sa nájdu všelijakí...

    voľba, koho budeme čítať a do akej diskusie sa zapojíme, závisí vždy len a len na nás samotných..

    to však nevylučuje existenciu nekultivovaných blogov a nekultivovaných diskutérov...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mia, asi máš pravdu, ja som písal o svojich skúsenostiach. Je pravda, že čítam hlavne kultivované diskusie, tie druhé vynechávam, alebo preskakujem...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vidíš, wabt,pobaviť sa a ešte aj dať autorovi zapravdu, to je celkom fajn, nie? :-)

    OdpovedaťOdstrániť