2007/05/12

Búrka v garáži

Dnešná búrka zasiahla našu záhradu iba svojim okrajom. Len tak tak sme stihli dobehnúť k autu, ktoré bolo potešené, že sa konečne poriadne poumýva. Niekoľko minút lialo tak, že stierače nestíhali. Keď som konečne otvoril dvere garáže, za tých pár sekúnd zmoknutý ako kura, prišiel mi na um príbeh o stvorení sveta...

Na počiatku nebolo nič, iba slovo... potom vznikol ten úžasne dokonalý svet, vesmír kde všetko má svoj účel, všetko so všetkým je v súlade, všetko je v dokonale vyváženom vzťahu a v pohybe. Pri tej zložitosti sa my, ľudia nemôžeme ani pozastavovať nad tým, že občas niekde príde ku kolízii, ku katastrofe.

Kolízie a katastrofy sú súčasťou božského systému, nie je to výmysel pekiel, je to súčasť cyklu život - smrť a pokračovanie života so znovuzrodením... Fascinuje ma dokonalosť všetkého, i to ako je to všetko vzájomne poprepájané a vo svojej podstate dynamicky vyvážené. Všetko má svoje miesto, svoj účel, až kým sa neskončí jeho čas.

Takéto myšlienky sa mi preháňajú hlavou, keď sa mám s autom vopchať do garáže plnej rôznych vecí, ktoré vzájomne do seba zapadajú až tak, že auto sa tam zmestí len tak na tesno a niekedy aj s odretými ušami. S tou garážou to bolo tak, ako so stvorením, najprv nebolo nič, potom padlo slovo, dve, kopa ďalších slov a tak vznikla garáž.

Čistá panenská garáž 3,5 x 6 m, prázdna podlaha, iba auto. Prázdne diery volajú po naplnení, tak som nakúpil železo, dosky a zostavil som na čelnej stene regál. Regál v garáži treba... Zakrátko bol zaplnený zbytočnosťami z bytu... Potom v práci likvidovali trezor, masívny ohňovzdorný skriňový trezor za 50 Sk, no nekúpim to?

Odvtedy zamykám prázdne zaváraninové fľaše do trezora... Ešte stále sa tam celkom dobre vošlo auto, bolo treba s tým niečo robiť... Aby som to nenaťahoval, tak iba stručne - zo starej hudobnej skrine a liatinového závažia tatramatky som urobil vedľa trezora pracovný stôl, vedľa stola sa uvelebil starý šijací stroj z čias Márie-Terézie (nemá niekto záujem?).

Vedľa Márie-Terézie stojí starý perinák, kôš na odpadky a dcérin nepoužívaný horský bicykel... Nad trezorom sú uložené dielce z rozobratej vstavanej skrine (zídu sa, potrebujem v garáži ďalší regál na zbytočnosti), zatiaľ musím pri nastupovaní do auta skláňať hlavu, aby som neprišiel o ucho, alebo o oko...

Čo mám robiť, keď mi garáž prerastá cez hlavu? Je živá a bujne rastie, teda aspoň jej vnútorné orgány, lebo strecha a dvere zatiaľ držia. Zdá sa mi, už dosť nebezpečné schovávať tam aj auto... Čo s ním? Nekúpi niekto auto s výborne zabehnutým motorom? Alebo si dám inzerát a kúpim ďalšiu garáž, len aby sa história neopakovala...

10 komentárov:

  1. Úžasný opis!!! Aj so stručnosťou je to akurát. Štylizácia viet robí post pútavejším, hoci ide ,,len" o garáž.

    Inak, je tá Mária - Terézia ešte funkčná? Keby si ma naučil šiť na stroji, aj by som mala záujem. Šiť viem síce dobre, ale len ručne - ihlou. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...Mária - Terézia - nevyhoď ju, po renovácii môže byť z nej štýlový doplnok do bytu :-)
    ...pekné čítanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. sijaci stroj znacky singer mame v predsieni - planujem vlastny Irish Pub :D nevyhadzuj.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dievčatá... potešili ste ma všetky tri. Do týždňa ten stroj nafotím a vyhlásim tender na predaj šijacieho stroja... :) inak, je funkčný, potreboval by iba novú pracovnú dosku (drevo), veď uvidíte...
    aventerra, nenachádzam slov, si úžasný kritik, natieraš moje ego hojivým balzamom.. :)
    femma, ten stroj už bol zopár rokov doplnkom bytu..
    elisabet, Irish Pub, to znie zaujímavo.. a kedy to bude, či mi ešte bude chutiť pivo...?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujééém. Inak ma ako kritika ľudia často radi nemajú. Som veľmi striktná, prísna, pokiaľ ide o recenzie. Ešte aj keď ma o to niekto poprosí, tak sa zvykne zháčiť, prečo musím ,,hľadať iba vady". :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. aventerra, u mňa ich hľadaj bez obáv...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. My máme garáž v prenájme a môj manžel sa tak snaží aby ju zapratal, len neviem čo bude robiť s tým "haraburdim" keď ju budeme musieť uvoľniť:))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mária, prečo nemáte vlastnú garáž..? nemuseli by ste haraburdy nikdy vynášať :) a raz by ste predali auto s garážou aj tým čo je v nej... ja už predávam šijací stroj, aj keď je to rodinné striebro.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. gordias, v čase sa cestovať nedá. S výnimkou času minulého :)

    OdpovedaťOdstrániť