2008/01/08

Milujem Bubu

Aby ste si nemysleli, že Bubu je moja frajerka, tak to radšej hneď uvediem na správnu mieru, že ju milujem len tak akosi kultúrne, či humoristicky... Pôvodne som ju nemal rád, pila ni krv... Až neskôr...

Áno, uhádli ste, ide o Zuzanu Bubílkovú, slávnu hviezdu politickej satiry z čias delenia siamskeho dvojčaťa Č a S SR... Onoho pamätného času spolu s akýmsi Černým moderovali televízne diskusie na tému "rozdeľ a panuj".

Černý ako praotec Čech a Bubu ako "soudružka ze Slovenska" položili základ voľného štýlu neskoršieho slovenského televízneho politického moderovania a kariéry Daniela Krajcera a iných jemu podobných.

Bubu sa mi po oddelení dvojčiat stratila z dohľadu, presťahovala sa do svojej novej domoviny, osvojila si českú reč. Jej komediálny talent znovuobjavil až Miroslav Šimek v excelentnej politickej šou "S politiky netančím..."

Vtedy som začal Bubu milovať, v klasickej dvojici, kde jeden musí byť múdry a druhý sprostý, hrala vynikajúco úlohu virtuálneho fackovacieho panáka a nahrávača. V tých časoch mi bola kvôli nim aj politická scéna Česka veľmi blízka.
Matne si spomínam aj na nášho Markoviča, tiež sa pokúšal robiť politiku na šikmej ploche v Česku, ale kvalitu dvojice Šimek - Bubílková nikdy nemohol dosiahnuť. V podaní tých dvoch sa stávala politická satira láskavým humorom a nie nenávistným ohováraním. Dobrá správa je, že Markovič, zdá sa chytá svoj druhý dych v Slovenskom rozhlase.
Po Šimkovom náhlom odchode som Zuzanu opäť stratil z dohľadu, až teraz som zachytil na ČT1 jej novú krátku reláciu "Co týden vzal". Držím jej palce, aby to vyšlo, aby tú príležitosť naplno využila, lebo inteligentný humor je stále nedostatkovým artiklom nielen u nás, ale zrejme aj v Česku.

7 komentárov:

  1. Wabt, zelam Ti (troska oneskorene) v novom roku vela zdravia a uspechov vo vsetkom :))
    Vzdy, ked pridem omrknut Waboviny :), tak sa tu nieco zaujimave dozviem. Bubilkovu si vystriehnem teda na CT.
    Ale jej to tak sedelo so sparing partnerom...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto bubu je mi oveľa sympatickejšia...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ,,Pôvodne som ju nemal rád, pila mi krv... Až neskôr..."

    Asi predsa len platí - Co se škádlíva,to se rádo mívá.. alebo Láska nehnevaná, nie je milovaná...:)

    keďže doma nemáme CT1, na tvoj podnet som si na nete našla jej program a pozrela ho..
    Je dobrá tvoja Bubu.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ešte malý dodatok..trochu cítiť na jej prejave dlhoročnú spoluprácu so Šimkom: práca s hlasom, prízvuk, gestikulácia.. :)
    ale neuberá jej to na príjemnosti..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mne tá jej čeština znie nejako tak umelo. Ale dostalo sa jej cti vo forme prime timu na čt1, som zvedavá ako dlho sa udrží. Ja by som uvítala menej tých starých vtipov, to nemusím.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Maroško, súhlasím, ale málo píše...

    mia, osobne mi nebola mikdy sympatická, ale odkedy ju Šimek pretvoril, akceptujem jej humor.

    germa, áno, čeština, aj gestikulácie od Šimka, to ju charakterizuje, ale to je v poriadku, to je ona...

    OdpovedaťOdstrániť