2008/12/13

Čierne a biele diery

Z Archimedovho výroku "dajte mi pevný bod a vychýlim zemeguľu z jej dráhy", by sa zdalo, že vo vesmíre neexistujú pevné body, ale zdá sa, že to nie je pravda, lebo princípom vesmíru je kolotoč, v ktorom sa všetko točí a čo sa točí, musí mať aj pevný bod.

Podľa najnovších teórií má každá galaxia vo svojom strede čiernu dieru. Aj naša Mliečna cesta ju má a drží nás aj s hviezdami silou svojej príťažlivosti v poslušnom krúžení už od čias veľkého tresku. Supermasívna čierna diera, ktorej hmota je miliónkrát až miliardukrát väčšia ako hmotnosť nášho slnka sa volá Sagitarius A*.

Či je to tak, alebo nie, to je z pohľadu človeka úplne jedno, sú to veci vzdialenejšie ako sám Boh na nebi, ale zaujímavé je ako ľudia, prichádzajú na takéto a podobné teórie. Je to samozrejme založené na pozorovaniach, ale každý jav je treba aj nejako interpretovať a zasadiť ho do iných známych súvislostí.

Ak príjmeme hypotézu, že veci v makro i mikro vesmíre sú podobné, je šanca, že raz niekto príde na podstatu vesmíru, lebo vesmír nosíme aj v sebe, vrátane jeho hmotnej i nehmotnej podstaty. Podľa vedeckých hypotéz, aj čierne diery majú svoju "dušu" a tou je istý druh žiarenia, energia, ktorú vyžarujú, napriek faktu, že všetko, vrátane svetla pohltia.

V súvislosti s podobnosťou je zaujímavá snaha vedcov "stvoriť" miniatúrnu čiernu dieru v urýchľovači CERN. Hľadá sa častica, ktorú ešte nikto nevidel, nikto nevie aké má vlastnosti, ale už má meno. A čo keď práve ona drží naše atómy pohromade a keď ju odstránia, skolabuje svet?

Existuje nová teória, že čierne diery nemusia mať formu superhustej hmoty v malom bode, ale môže to byť super prázdna dutina obalená superhustým hmotným obalom... Zdá sa, že neexistujú hranice ľudskej fantázie. Tá moja mi hovorí, že ak sú čierne diery, musia byť aj biele, ktorým sa hovorí - svetlo na konci tunela...

7 komentárov:

  1. Zaujimave...:) Dakujem za malu prednasku o ciernych a bielych dierach a vesmire. Pekny vecer.
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... nebola to žiadna prednáška, iba zamyslenie.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :-)
    Mne sa najviač páči to "svetlo na konci tunela".

    OdpovedaťOdstrániť
  4. silvia, ako obyčajne, tvoje vyjadrenie dáva širšie možnosti interpretácie... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. máš pravdu, ľudská fantázia nemá hraníc, či je spätá s makro, s mikro svetom, alebo len s tým našim vnútorným svetom, ktorý je v porovnaní s vesmírom maličký, nepodstatný a bezvýznmný, no pre nás často tvorí nekonečný a neprebádaný vesmír so všetkými jeho prekvapivými tajomstvami... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Clovece, to si kde cital, ze vedci sa v LHC snazia vytvorit miniaturnu ciernu dieru?! Moj dojem je skor taky, ze cast neinformovanej verejnosti sa stvorenia ciernej diery obava a vedci taku moznost skor vylucuju...

    A s tou casticou, ktoru by radi pozorovali, konkretne s Higgsovym bozonom, to tiez nie je az take huste, ze by nikto nevedel, ake ma vlastnosti. Za predpokladu, ze plati Standardny model, tak z neho mozno viacere vlastnosti Higgsovho bozonu odhadnut, pozri napr. http://en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi patrím k tej časti neinformovanej verejnosti, ktorá buď uverí, alebo neuverí a to buď jedným, alebo druhým. Ale fakty platia vraj nezávisle od viery :)

      Odstrániť