2009/09/14

Zvláštna kategória

Opäť sa vraciam k blogom, tentokrát chcem spomenúť jednu moju zvláštnu kategóriu. Blogy sa totiž delia rôzne. Nie že by sa rozmnožovali delením, aj keď to niekedy tak vyzerá, ale už hotové články si autor zatrieďuje do kategórií podľa hlavnej témy. Čitateľovi je to už napokon jedno, ak sa odhodlá čítať, už ho zatriedenie nezaujíma.

Moja čitateľská schopnosť je silne ovplyvnená spracovaním témy, teda kvalitou, ale zväčša aj kvantitou. Dlhé veci zásadne odmietam, tie nepatria na blog, ale do kníh a nezaujímavé veci zase do novín a časopisov. Niekedy sa však stane, že ma zaujme aj niečo dlhé, ale práve na to nemám čas či náladu a nerád by som prišiel o to múdro. V takom prípade sa chovám ako škrečok, odkladám si duchovnú potravu na horšie časy.
Na tú škrečkovskú činnosť najčastejšie využívam špeciálny program na snímanie stránok, to znamená, že program "odfotí" celú stránku a uloží ako obrázok vo formáte "png". Preto volím "*.png", aby sa tieto obrázky odlišovali od všetkých ostatných, ktoré používam. Pri hľadaní stačí zadať reťazec "*.png". Ten program má totiž jednu malú chybičku, že tie obrázky ukladá kade tade, podľa aktuálne nastaveného adresára.
Lenže keby... Dnes prvýkrát som sa ich pokúsil nájsť roztrúsené na diskoch v celom počítači a hádajte, koľko ich je? Skoro tisícka... Je mi jasné, že nehrozí, aby som tento objemný archív na voľné chvíle niekedy prečítal a tiež mi je jasné, že časom tie súbory skončia v koši. Vlastne ani tam nie, kôš je tiež len dočasné úložisko. Zvláštna kategória, tieto rozsiahle a zaujímavé články. Budú mať zvláštny, nenaplnený osud.

5 komentárov:

  1. :-)
    Ja sa presne pre ten "nenaplnený osud" riadim krédom: čo je zaujímavé,prečítaj hneď. Ostatné preskakujem. K počítaču si sadám prevažne keď mám čas a priestor. Inak by to nemalo význam.
    Priznám a, že niekedy možno preskakujem aj zaujímavé. To keď som ešte autora "neobjavila". T.j. je nový a zatiaľ ma perex neupútal. (Aj nadpisy a úvody teda majú svoju cenu...)
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Silvia, máš pravdu, na nadpisoch a perexoch je založená celá novinárska psychológia. Je to vidieť aj vo veľkosti písma, aj v obsahu. Nadpis povie najviac, perex to potvrdí a zbytok informácií je usporiadaný systémom obrátenej pyramídy. Ak nadpis neladí s ostatnými faktami, alebo je dokonca v protiklade, či zavádzajúci, tak ide o bulvár...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dlhé články pri kompe nikdy nečítam. Takéto veci si najradšej vychutnávam rukolapne, takže tak ....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No dobre teda, už žiadne dlhé recepty. :-)
    Nabudúce recept na topinky. :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gabriel, žiaden dobrý recept nie je dlhý a keď tak len preto, aby si ho čitateľ dlhšie vychutnával už pri čítaní..... :)

    OdpovedaťOdstrániť