Zeleninová polievka
K príprave základného variantu potrebujeme kocku mäsového bujónu a za hrsť ružičkového kelu. Ružičky umyjeme a každú rozrežeme na štvrtiny. Do vriaceho vývaru vložíme kel a varíme asi 5 minút. Podobne môžeme pripraviť polievku aj z brokolice, prípadne kombinovať s kyslou kapustou. Pred dovarením dochutíme kúskom feferónky.
Pár dní po výplate (dôchodku) môžeme túto polievku obohatiť zavarením asi 100 g mäsa nakrájaného na tenké rezance, alebo drobné kocky (4-5 mm). Mäso sa varí spolu so zeleninou rovnaký čas. Ak nie je mäso, stačí aj opražená slanina, alebo zavarené vajce. Dôležité je, nepredlžovať čas varenia, aby sa zelenina nerozvarila a aby sme počas varenia príliš nevyhladli.
Úplne super alternatívou je pridanie šťavy z kyslej kapusty. V prípade, že je tam šťava z kapusty, mäso (alt. kuracie), vajce a feferónka (alt. čierne korenie), pár kúskov sušených hríbov a kúsky cibule (bambusové výhonky nie sú podmienkou), môžeme polievku zahustiť kukuričným škrobom, aby nabrala miernu rôsolovitú konzistenciu. Výsledok bude na nerozoznanie od pekinskej kyslej pálivej polievky SUAN-LA-TANG.
Zaručene (vraj) odstráni únavu... Dobrú chuť.
Rôsolovité jedlá príliš nemusím, ale inak to vyzerá na celkom chutnú polievku. Tú ,,halierovú rubriku“ by opäť mohli zaviesť, najmä pre mladé začínajúce rodiny s hypotékou, z ktorých sa mnoho naozaj tmolí na hranici chudoby.
OdpovedaťOdstrániťKedysi, keď som sa tiež motala na tej hranici, robievala som pre deti ,,Hviezdičkovú“: cestovinu – malé hviezdičky som najprv osmažila na oleji tak, aby hroty hviezdičiek nadobudli hnedý okraj (tým dostali úplne inú chuť ako bežne vyvarená cestovina), zaliala horúcou vodou, v ktorom bola kocka slepačieho bujónu, trochu červenej papriky a pridala niekoľko malých cibuliek, rozkrojených na polovičky a vopred nasucho osmažených na železnej platni. Krátko sa to povarilo, kým hviezdy nezmäkli a polievka bola hotová... boli to také z núdze improvizácie :)
Mia, cestovinkové polievky s jemne nastrúhanou mrkvičkou volám škôlkárskymi a tvrdím, že som z nich už dávno vyrástol... Ale s tými cibuľkami to mohlo byť dobré.
OdpovedaťOdstrániťMnam, urcite si tento recept vyskusam..>:)
OdpovedaťOdstrániťima