2009/10/14

Vina a trest

Mal by som sa vrátiť na zem, vyjadrovať sa jednoduchšie, sedieť pri počítači vzpriamenejšie, žiadne nakláňanie, nedajbože pozeranie bokom na monitor, či sledovať blogy v polohe ležiaceho strelca. Škodí to. Musím sebakriticky priznať, že občasné cvičenie nič nerieši, keď sa celý deň pri stole rôzne krčím a vykrúcam. Hádam ma nasledujúca rehabilitácia naučí vážiť si prirodzené polohy.

Svoje poučenie čerpám tentokrát od lekárky, špecialistky rehabilitačného oddelenia nášho strediska. Dal som sa k nej odporúčať, nevediac čo ma tam čaká. Keď som sa jej posťažoval a opísal svoje boľavé miesta, zacvičila s mojimi ramenami a spustila svoj monológ.

- Všetci ste pohodlní a leniví, čím starší, tým lenivejší. Nemáte správne návyky a potom sa sťažujete, že vás niečo bolí.

Mea culpa, mea maxima culpa... V tom prívale múdrych slov, poučení a výčitiek som klesol na pacientskú stoličku a len som civel na tvár doktorky, ako by som hluchonemo odzeral z jej pier.

- Keď vás bolí ruka, myslíte si, že je to len ruka. Nie je to tak, ak bolí ruka, bolí celé telo a všetko aj tak pochádza z krčnej chrbtice, nesprávne používanej hlavou...

Oprel som sa o stôl, ako mám vo zvyku, pre lepšie sústredenie.

- Neopierajte sa, sadnite si rovno!

Opäť som sa vystrel do zvislice a poslušne som pritakával ďalej. Poviem vám, že to bolo ako sprcha, akú som si vari zaslúžil už dávnejšie. V tej chvíli spadla zo mňa všetka lenivosť, ostala len vina a vina, no aj tak som sa tešil na príjemnú stránku rehabilitácie, keď si budem lebediť na lôžku, vyhrievaný horúcim zábalom na citlivých miestach kostry a kĺbov.

Potom sa nechám nadnášať vzdušnými perličkami a masírovať podvodnou tryskou... Tú masáž mám najradšej. Na záver kúry si jemne poplávam v krátkom bazéne s príjemnou vodou v slastnom stave bez tiaže, vdychujúc vodné pary ako vôňu mladosti. Božské uvoľnenie. Každý deň, najmenej o tri hodiny menej času stráveného pri monitore. Taký trest beriem s potešením...

9 komentárov:

  1. jaj, toto ti nepomôže, to je len na "pohladenie" tela! Cvičiť správne, pohyb a nevysedávanie pri PC! A špazír s paličkami ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. germa, to je výborný nápad, paličky! Len kam som ich založil..? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To plávanie v kombinácii s "paličkovými" prechádzkami by určite zabralo. Len nechodiť von bezprostredne z bazéna - chrípka striehne... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Silvia, neboj sa o mňa, práve som čerstvo zaočkovaný proti chrípke :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. a teraz,dufam, sedis tiez vzpriamene!.... ;)

    teda poriadne ostra lekarka, ale zjavne vie, ako treba ist na zivotom skusenych panov.. :)
    prijemna a zdrava zmena v kazdodennom stereotype, tak si ju riadne vychutna(va)j...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mia, nie som istý, či si naozaj chcela napísať "životom skúsených", alebo "životom skúšaných". Tak, či tak, na vodu a teplo sa teším.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kedže si si naordinoval trest, 3 hodiny bez monitoru, treba si zaobstarať nejaké PDA aby si ostal "on line".
    P.S. K tomu rovnému sedeniu. V IKEA majú takú stoličku, ktorá nemá operadlo a kľačí sa na nej a že vraj ťa núti sedieť rovno. Skúšal som, ale nič pohodlné. Ale pokánie ako má byť. :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Gabriel, o kľačiacej stoličke som už rozmýšľal, aj o fit lopte. Najlepšie by bolo striedať to.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. "fit-loptu" si kupovala moja manželka pred troma rokmi.
    Dva a pól roka je odložená na balkóne.
    Dobrá kúpa! :-))

    OdpovedaťOdstrániť