2009/03/20

Úsmevy, reklama a darované kone

O význame úsmevu v komunikácii ľudí, hádam nikto nepochybuje. Aj tu som sa úsmevom zaoberal, štatisticky už 10 krát a najpodrobnejšie v článku Návrat úsmevu. Nie vždy je význam úsmevu jednoznačný, alebo je asi v mojej povahe, vykladať si jednoduché gestá zložito...

Mám na to tri čerstvé príklady, jeden je od mojej zubárky, ktorá sa poctivo zaoberala jedným mojim zubom, na tri etapy skúšala, dobrusovala a vŕtala a zakaždým nešetrila ani úsmevmi. I ja som nešetril, ak mi dala na chvíľu vydýchnuť, snažil som sa byť vtipný.

Pointa prišla v závere prác, keď som sa zaujímal o technológiu, aby som pochopil, prečo to treba urobiť tak dôkladne. Odpovedala mi v zmysle, že to musí byť urobené dokonale, lebo však si za to platím z vlastného vrecka. V tom momente som sa asi neusmieval... Asi je rozdiel, či platím keš, alebo moja poisťovňa. I tak še da...

Tak aj bolo, zaplatil som si za úkony v plnej výške, aj keď tomu celkom nerozumiem, lebo tentokrát mám porobené všetky povinné preventívne prehliadky. Dotknutý zub bol niekoľko dní potom dosť nepríjemne citlivý, ale už to prešlo a opäť som schopný úsmevu.

Druhý prípad je od obvodného lekára. Snažil som sa byť verný svojmu celoživotnému zdravotnému obvodu, ale posledný rok sa tam menia lekári ako na bežiacom páse, len sestra je rovnaká a to taká, ktorá sa nikdy neusmeje.

Včera som sa rozhodol, že predsa prejdem do iného obvodu, k mladej perspektívnej lekárke a ešte mladšej a krajšej sestričke. Veď som ešte celkom perspektívny pacient. Na starom obvode som chytil starú (služobne) sestru a požiadal som ju, aby ma vyškrtla z ich evidencie.

Urobila to bez slova a keď mi podávala kartu, prvýkrát čo ju poznám, sa milo usmiala. O význame toho úsmevu som potom premýšľal nasledujúci poldeň, ale aj tak ostal pre mňa záhadou.

Hovorí sa, že darovanému koňovi sa nemá pozerať na zuby, ale po včerajšej príhode z Tesca odporúčam, pozrieť sa každému koňovi na zuby. Odchádzal som zo supermarketu s prázdnymi rukami, tak som sa zastavil pri celkom známej "tetke", ktorá tam predáva svoje tekvicové jadierka.

Vzal som si balíček v igelite za 2 €, tetka sa na mňa usmiala a podala mi ešte jeden menší balíček, že som dnes prvý zákazník u nej, tak mi to dáva navyše. Keď dávajú, treba brať. Vzal som ten reklamný balíček a doma som ho hneď otvoril. A to som nemal robiť, lebo tam boli jadierka nechutné, niektoré s nádychom pliesne, z nejakých starých zásob.

S úsmevom darovaný konský reklamný balíček vzápätí putoval do netriedeného komunálneho odpadu. V tomto prípade dodatočne konštatujem, že úsmev tetušky bol reklamne kyslý a falošný, ako jej darovaný balíček a už sa pri nej nikdy viac nezastavím. Niekedy má reklama aj opačný účinok, ako sa očakáva.

5 komentárov:

  1. :-)
    zubárka aspoň odviedla perfektnú prácu - to je veľké plus a ostatné treba zahodiť za hlavu...
    sestrička možno bola rada... čo Ty vieš? Plus - urobil si jej radosť...
    babka sa zbavila jedného plesnivého balíčka... Tu vidím dva plusy - ona si myslí, že je všetko O.K (možno ani nevedela, že tie staré jadierka môžu byť aj nechutné) a Ty zasa vieš, že už od nej viac kupovať nemáš (a ešte k tomu sa to všetko riešilo s úsmevom)...
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no hej, ale z čoho mala radosť tá sestra? že už ma viacej neuvidí?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. * teš sa aspoň tomu, že vždy je lepšia dôkladná usmievavá zubná lekárka, aj keď ti siaha hlboko do vrecka, ako obdobná siahajúca, ale nedôsledná a s kyslou (až arogantnou) tvárou (ja som totiž poznala aj takú)

    * služobne stará neusmievajúca sa sestrička asi v tom rozhodujúcom momente pochopila, že prichádzajú o trpezlivého a verného pacienta a tak sa na teba prvýkrát usmiala dúfajúc, že možno úsmevom napomôže zmeniť tvoje rozhodnutie a zotrváš... ale odolal si zvodom (úsmevu), výsledkom čoho je nová mladá lekárka a krásna sestrička.. :)

    * a tetka tekvicová..no comment...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :-)
    vieš, časom začínajú pacienti chodiť častejšie, a to znamená viac práce za tie isté peniaze...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Silvia, je to asi tak, že z toho obvodu ľudia utekajú preč z podobných dôvodov ako ja a ten úsmev bol asi úsmevom porozumenia. :)

    OdpovedaťOdstrániť