2009/08/24

PC rameno

Ako starý počítačový maniak, by som potreboval zmeniť svoju orientáciu. Myslím tým orientáciu pravo - ľavú na opačnú. Od narodenia a od výchovy som dokonalý pravák, mám teda jednu ruku akčnú a druhá je ľavá... Takýchto nás je síce väčšina, ale nie je to najlepšie riešenie, keď tie ruky nie sú zameniteľné.

Počítačový tvorcovia vymysleli pre nás myš, aby v mnohých prípadoch nahradila klávesnicu. Pravákom sa tak dostal do ruky nástroj, ktorý nespúšťajú z ruky celé hodiny. Klávesnica je pritom oveľa spravodlivejší nástroj, píšeme na nej obidvomi rukami, takpovediac rovnoprávne a nediskriminačne. Teda aspoň my, čo pri písaní používane viac ako jeden prst.

Neustále opakované mikro pohyby s myšou nás po čase privádzajú do stavu chorobného zúfalstva, najprv stuhnú prsty, potom zápästie, neskôr lakeť a nakoniec aj ramenný kĺb. Potom sa vraj pridá aj celá chrbtica od dlhého sedenia deformovaná, až sa to celé rozsype. Už roky trávim pri počítači veľa hodín denne, tak sa oprávnene cítim v tomto smere ako pokusná myš (potkan, zajac...).

Keď sa začalo ozývať zápästie, vymyslel som bandáž, spočiatku zo štrikovanej dcérinej čelenky a keď sa to osvedčilo, zadovážil som si profesionálnu ochranu zápästia. Navyše, premiestnil som svoju podložku pod myš cca o 15 cm nižšie a táto kombinácia ma ochránila pred ďalšími následkami na zápästí. Vyhol som sa dokonca aj počítačovému lakťu, lebo zviera ten správny uhol.

Lakeť som síce preskočil, nedávno ma dostihol a postihol ramenný kĺb. Dnes som prišiel na príčinu - je v tom zaangažovaný prievan, teda vlastne v pozadí moja žena, ktorá miluje kyslík a preto otvára všetko čo sa dá... Nedá sa ale nič robiť, ja sa budem musieť brániť. Zatváram okná (windovs) na mojej PC pracovni... Alebo zmením orientáciu...

4 komentáre:

  1. .-)
    A ja že to ma bolí rameno preto, lebo sa mení počasie a siaha na mňa reuma...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Silvia, never tomu, že reuma. Ja som kvôli tomu bol za jednou nepríjemnou doktorkou a vraj reuma negatív.. iba obyčajné opotrebovanie :) Potešila ma.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. najprv trochu mimo témy: PRÍMA reklama :))

    a teraz k téme:nielen okná treba pozatvárať, ale skús aj dvere na PC pracovni a pekne na kľúč a zvonku nápis, vstup povolený len pri zatvorených všetkých oknách :)
    uvidíš, ako rýchlo sa zlepší situácia (v tvojom prievanovom ramene)
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. reklama... vďaka za sponzorskú pochvalu :) číslo účtu je v tiráži.

    OdpovedaťOdstrániť