2010/03/13

Obnovený sci-fi seriál

Za starých, zlých čias sme v politike počúvali výlučne jednostranne orientované komentáre, teda neobjektívne, s povinným skloňovaním slova socializmus. Dnešná mládež Slovenska si nemôže pamätať aké to bolo, keď sa po "novembri" objavil prvý politický komentár z ktorého kričala maximálna snaha o nestrannú objektívnosť. Pre mňa to bolo ako živá voda.

Žiaľ tento štýl sa neujal nadlho, do politických úvah sa opäť vkradla stranícka neobjektívnosť. Dokonca aj politológovia sa už škatuľkujú na dobrých a zlých...Na blogoch sa potichu vytráca názorová pluralita a hlavne jej tolerovanie v diskusiách, kde často chýba vecnosť vyjadrovania. Existujú však aj svetlé výnimky, keď sa autor (diskutujúci) odváži mať iný názor ako väčšina a kolegovia diskutéri ho nevypoklonkujú s posmeškami a osobnými urážkami.
Na Nove začali opakovať seriál Hviezdna brána SG1. Potešilo ma to, lebo tieto najstaršie diely som nevidel. Kto číta waboviny vie, že nie som televízny maniak, SG je jediný seriál, ktorý sledujem, ak ho náhodou objavím. Aj na blogoch už teda začal predvolebný seriál skladaním poklôn vlastným protagonistom. Stále je v hre aj problematické delenie na pravých a ľavých, akoby všetkým nešlo o naše dobro...
V tejto súvislosti mi vždy napadne, ako jeden bývalý zakladateľ strany, ktorá vládla 40 rokov, spomínal na ich zakladajúci zjazd slovami: Viete, vtedy bola len sociálna demokracia, ale v nej boli jedni praví a my sme boli ľaví, tak sme si založili novú stranu... Dnes sa strany delia na inom, "osobnostnom" princípe. Našťastie už nie je šanca, že by sa tí ľaví opäť dostali k moci, aj keď "ľavých" politikov máme v každej časti spektra dosť. A keby len ľavých, ale aj kľavých...




3 komentáre:

  1. Neviem, ako k tomu došlo, ale došlo, že väčšinu masmédií (aj internetových)ovládla jedna názorová skupina. O to viac sa musia všetci "inak orientovaní" usilovať, aby sa dostali k vyváženým informáciám.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zaujímavé mottá sa zjavujú na tvojom blogu, múdre, ale i vtipno-myslené (2zmyselné..:)

    Občas utekám od politiky do svojej SG.. mne evokuje skratka SG-Secret Garden prenádhernú hudbu s kvílivými husľami http://www.youtube.com/watch?v=ijKuoVoEB84&feature=related, ale aj trinástu (secret)komnatu, ktorú v sebe nosí každý človek..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. JM, najhoršie je, keď človek zisťuje podobnosti s dávnou minulosťou, ale veď sa vraví, že história sa opakuje v každom leveli :)

    mia, drž sa SG, jemné melódie nikdy nesklamú :)

    OdpovedaťOdstrániť