2012/07/15

Britva a face

Mladší ľudia možno ani nevedia, čo sa skrýva za podstatným menom "britva". Je to teda taký ostrý nástroj na holenie. Aj môj otec ho ešte používal na holenie. Bol to neuveriteľne ostrý nástroj s čepeľou, ktorú stačilo párkrát vyhladiť na koženom remeni a bola pripravená na jemnú prácu. Neskôr prišli žiletky, také obyčané, čo sa vkladali do strojčeka. Vo všetkých prípadoch bolo treba najprv tvár namydliť. Mydlo na holenie bývalo v tvare valca, alebo aj v bakelitovej krabičke. K výbave ešte patrila štetka.

Žiletky asi neboli najlacnejšie, alebo vždy bola snaha šetriť na všetkom, tak niekto vymyslel strojček na brúsenie žiletiek.dovnútra sa vložila žiletka a pomocou šnúrky sa rozpohyboval brúsiaci mechanizmus. Asi to nebolo príliš dobré, lebo u nás to dlho nevydržalo. Nasledovali žiletky s dvojitým ostrím, trojitým a nakoniec aj 5 násobným. Namiesto mydla je pena v tlakovej nádobke. Pohodlné, všetko pre lenivých... Pre ešte lenivších vymysleli elektrické holiace strojčeky. Aj ja taký mám...

Všetko pre hladkú tvár, teda pre "face". Ak pridáme knihu, teda "book" sme na facebooku. Sme tam, lebo sme. Často však nevieme (neviem)čo tam vlastne hľadám. Veď mám svoj blog, ktorý môže čítať ktokoľvek, nielen moji "fb" priatelia. Facebook sa začína chovať ako dva v jednom, teda ako podmnožina množiny. Dnes som dostal pozvánku do facebookovej skupiny "Blogeri sú obrazom spoločnosti". No dobre, to je predsa jasné, aj keď blogeri nie sú reprezentatívnou vzorkou spoločnosti. Myslím si to, lebo je veľa ľudí, ktorí na facebook nechodia a mnohí ani na internet. 



____________________________________________
britva -y -tiev ž.
nožu podobný nástroj na holenie: holiť sa britvou; ostrý ako britva
l mať jazyk ako britva byť výrečný; kto sa topí , aj britvy sa chytá

1 komentár:

  1. spomínam na barbus v tej tmavočervenej bakelitovej krabičke, štetku, na neskoršie žiletky a potom ruský strojček na holenie, neskôr západný, otec vždy vymýšľal :)FB sa nedožil.

    OdpovedaťOdstrániť