2015/08/02

Rozmer duše

Čítam Valkýry od Paula Coelha a zaujalo ma slovné spojenie "zväčšila sa mi duša". Nalistoval som si jeho životopis a hodnotenie tvorby. Vraj vo svojich knihách hľadá to, čo väčšina spisovateľov, teda   porozumenie medzi ľuďmi. Ani Robinson na pustom ostrove nebol sám, musel hľadať porozumenie so svojim Piatkom, ale aj s kozou. Napriek hľadaniu, málokedy nachádzame porozumenie, lebo viac veríme slovám, ako ich významu. Pritom je jasné, že každé slovo môže mať niekoľko významov. Napríklad aj taká duša a jej rozmer.

Každá diskusia stojí a padá na porozumení. Nielen na porozumení slovám, ktoré sú v zásade dané, ale aj na ich farbe, obsahu a súvislostiach s ostatnými slovami vo vete, alebo lepšie povedané v myšlienke. Každá diskusia by preto mala začať tým, že si zadefinujeme význam rozhodujúcich slov. Zdá sa mi, že duša je vo svojej podstate veľmi široký pojem, lebo obvykle zahŕňa celý svet, teda všetku prírodu, aj to čo je nad ňou a to je zase duša. Veľká, všetko zahrňujúca duša.

Najťažšie je zadefinovať si význam takých pojmov, ktoré nie je možné uchopiť, uvidieť, ani počuť. Preto som mal vždy radšej náuku o strojoch, ako o elektrine. Nič však nie je dané definitívne a osud čiže okolnosti, ma naučili vnímať aj elektrinu ako dobrého priateľa. Možno raz porozumiem aj duši. Filozofické pojmy sme si vymysleli preto, aby sme mohli aj o pocitoch a stavoch duše diskutovať a pochopiť aj to nepochopiteľné. Vidieť na seba aj na iných zhora i zvnútra súčasne, ako zbiehanie koľajníc v nekonečne.

Práve preto sa vybral Paulo so svojou ženou Chris do púšte, kde mali stráviť 40 dní, aby rozšírili svoje duše. Táto vďačná literárna schéma mu je blízka, lebo asi o to isté sa pokúšal aj cestou na púti do Santiaga de Compostela v inej knihe. Aj mnohí iní tam chodia, aby sa našli, aby sa videli zvnútra a zároveň z nadhľadu. To je chvályhodné. Stačí uveriť, hľadieť za obzory sveta a zabudnúť na druhé vedomie, ktoré opakuje tie nestráviteľné denné všednosti, ako je starosť o telo, chlieb a víno a spánok v dobrej posteli.

Je to moja druhá kniha od Coelha a ešte som ju ani nedočítal. Hádam mi ku koncu dopovie to, čo začala a rozšíri sa moja duša. Najprv však zadefinovať obsah toho slova...    


3 komentáre:

  1. Nielen každá diskusia stojí a padá na porozumení. Na porozumeníí stojí (i padá) celý život - vzťahy, priateľstvá, práca.
    Ľudia zväčša chápu (ak nie rovnako, tak aspoň približne) podstatu slov, rozhodujúcich pre vzájomné diskusie či vzťahy, bohužiaľ mnohí z nich majú tendenciu konať a vysvetľovať čo najviac tak, aby boli uspokojené len ich predstavy. Neporozumenie je častejšie výsledkom sebectva než nepochopenia významu slova.
    "zväčšila sa mi duša" je veľmi pekné prirovnanie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že tak ako si to napísala, zodpovedá prirodzenému správaniu. Len u každého sa to uplatňuje v inej miere, ale tak, "aby boli ukojené ich predstavy..." To je motor mnohých a hádam všetkých... V tom je kus sebectva, ale aj ten, ktorý pomáha iným má radosť z toho, čo robí, má z toho potešenie, že sa obetuje pre iného :)

      Odstrániť
    2. :)

      to sú tí, ktorým sa rožšírila duša...

      Odstrániť