2010/01/26

Makové slíže a internetové špagety

Žiadne "Horkýže slíže", ale také klasické makom bodkované slíže som mal dnes na večeru. Uvedomujem si, že v tomto storočí sú makové slíže anachronizmom, ale nemám rád ani tie dlhé talianske, nechutne pováľané v rajčinovej omáčke.

Beriem naše makové slíže len ako protiváhu špagetám. Kedysi sa o makových slížoch hovoril taký nechutný vtip, radšej ho nebudem pripomínať... Píšem o nich len preto, lebo mi ešte spočívajú v žalúdku a možno neverbálne ovplyvnili tento spot... Stali sa mojou dnešnou pálčivou aktualitou.
Medzičasom sa aj vonku vo svete odohralo veľa významných udalostí, ale mám pocit, že kto chodí na web, už má všetky aktuality viacnásobne prečítané. Určite ste čítali aj o tom, ako pápež vyzval kňazov aby blogovali, priam biblickou vetou: Choďte (a učte všetky národy) a blogujte! My ostatní sa budeme naďalej milovať a množiť (ale opatrne). Zemeguľu nemáme nafukovaciu, ale v milovaní nám nič nebráni, to je zadarmo a jesť to nepýta.
Niektoré témy sa cez naše blogy prevaľujú ako mraky cez hlavný hrebeň Roháčov, odkiaľ znova padajú do údolia... Napríklad taká komunikácia, o tej som písal len toť nedávno a už o nej čítam úžasné zaujímavosti v Ivaninom blogu na "sme", ako o základnom kameni každého živého spoločenstva. Zaujala ma tam táto príznačná veta:
"Internetová komunikácia mení základné pravidlá našej komunikácie a my sa ocitneme v neznámych vodách ľudských emócií bez ľudskej tváre."
Zvláštny stav ľudí bez ľudskej tváre, to sme my, tu na internete.

Aj keď je živá reč sprevádzaná neverbálnou komunikáciou, aj tu má "reč tela" istú formu danú podprahovým sledovaním vyjadrovacích prostriedkov, štýlu a formy písaného slova. Čitateľ podvedome vníma aj gramatiku, aj použitie diakritiky, aj správne položené čiarky, aj to, či autor píše zľahka, vážne alebo s humorom. To však nemusí byť badateľné na prvý pohľad ako pravopisné chyby.

Aj to všetko "neverbálne" dopĺňa obsah internetovej komunikácie. Z tohto pohľadu vyznievajú smiešne občasné diskusie o tom, či je dôležitejší obsah, alebo forma... Tie "neverbálne" signály pisateľa, môžu byť v rozpore s písanou informáciou a prezradia o autorovi oveľa viac ako by očakával. Sú pravdivé, lebo autor ich dáva na známosť takpovediac podvedome - priamo "z klávesnice".

V internetovej komunikácii odpadá možnosť posudzovať výroky podľa vzhľadu autora, aj keď máme občas k dispozícii fotografiu, v skutočnosti ten moment na nej môže ponúkať úplne iný profil osoby, než aký má v skutočnosti. Fotografia môže byť teda klamlivým a dosť rizikovým momentom.

Možno som sa až príliš o tomto aspekte (aj) blogovania rozpísal, ale ak niekoho táto téma zaujala, odporúčam prečítať si originálny článok Ivany O'Deen: Komunikácia bez tváre, aj keď je dlhý, je plný pravdivého obsahu.

.

4 komentáre:

  1. Hm, zaujimave. Vies, ze prave to som spominala v tom odseku o tych anonymoch, kde som prave poukazovala na styl diskutera a ze nie sme az tak anomymni ani za nickom a ze sa podla stylu daju odhalit dvojite nicky, aj znovuzrodene nicky. Ale nakoniec to uz bolo tak nechutne dlhe, ze som sa rozhodla napisat uplne iny clanok, venovany iba anomymom.

    Dakujem, ze zviditelnenie clanku.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. P.S Ten komentar vyssie bol od autorky, Ivany O'Deen :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivana sa vo svojom článku zameriava na porovnanie osobnej (face to face) a internetovej komunikácie (PC to PC :). Internetová komunikácia je zjavne širší pojem, pretože pod ňu spadá niekoľko ďalších oblastí. V rámci internetovej komunikácie ,,ľudí bez tváre" existuje osobná (súkromná) a verejná (diskusná) komunikácia. A tam by to porovnávanie bolo hádam trochu iné, aj keď mnoho z Ivaninej analýzy ,,sadne" aj na toto porovnanie.
    Ináč je to pekný článok... tak ako aj tento tvoj miloironickovtipný článok... :)
    *
    makové rezance už hádam nerobia šarapatu.... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, ďakujem za vzácnu návštevu a teším sa na pokračovanie tvojho článku..

    mia - makové rezance sú v poriadku, už raňajkujem kaviár... :)

    OdpovedaťOdstrániť