2007/05/27

Sny, realita a vnímanie sveta

O snoch i o snívaní bolo už popísaných veľa listov papiera, vytvarovaných veľa bytov na disketách, HD, alebo na CD či DVD, preto ak si myslíte, že toto bude nosenie dreva do lesa, nečítajte...

Včera sa mi podarilo zdriemnuť na pol hodinu, po obede, v obývačke na gauči a prebudil ma zvláštny sen, spojený s realitou. V mojom sne buchli železné dvierka, to ma zobudilo a ten zvuk bol súčasne aj reálny - buchli dvierka na neďalekej bráničke.

Bolo to naozajstné spojenie sna s realitou. Môj sen o zatvárajúcej sa bráničke sa odohral o zlomok sekundy skôr, ako sa udalosť naozaj stala. Je to prvý dokázaný prípad predvídania budúcnosti? Ale vážne, som skeptik a hľadám aj iné možné vysvetlenia, napríklad...
  1. bránička, keď sa v realite zatvára, jej pánty vydávajú "nemastený" zvuk, ktorý má iste aj zložku v oblasti ultrazvuku. Moje ucho (telo) zaregistrovalo ten zvuk a príslušné výkladové centrum mozgu mu priradilo obraz škrípajúcich dvierok s následným buchnutím... Na buchnutie som sa zobudil s obrazom sna, ktorý sa presne zhodoval s realitou...
  2. Buchli dvierka, na čo som sa zobudil a príslušné výkladové centrum mozgu tomu zvuku priradilo obraz zatvárajúcich sa dvierkach, ale preto, že som v tom momente ešte spal, udalosť zaradilo do sféry sna so spätnou platnosťou... Udalosti vo sne majú iný priebeh času, dokonca nemusia mať vôbec časový priebeh, vyskytnú sa v okamihu, keď dostaneme signál z podvedomia do vedomia..
Podobný prípad sa mi stal raz na pracovnej ceste, bolo to školenie o CAD, niekde v Čechách. Ubytovaný som bol v hoteli spolu s kolegom na dvojposteľovej izbe. On sa večer zúčastnil nejakej akcie, ja som spal. Snívalo sa mi, že chrápem a že ma niekto budí..... A bol to fakt, naozaj som chrápal a naozaj ma kolega budil.... :) (ale tváril som sa aj naďalej, že spím...).

To bol historicky prvý prípad (pokiaľ som informovaný), že spiaci človek počuje svoje vlastné chrápanie... O výklade snov sú popísané snáre, ale ja nechcem vedieť, ako niekto vykladá moje sny. Ja si ich aj tak vyložím podľa svojho.

Napríklad sen, ktorý by mal znamenať niečo zlé, si vyložím presne naopak, pomyslím si, že to bude znamenať šťastie a sen, ktorý by mal znamenať niečo dobré, príjemné, si vyložím, nie naopak, ale... ale rovnako presne tak, že to znamená niečo dobré...

U mňa je to tak, aj s poverčivosťou... Všeobecne sa chápe prebehnutie čiernej mačky ako nešťastie, u mňa naopak, je to dobré znamenie.. alebo ak niečo zabudnem a musím sa vrátiť, v tej chvíli si uvedomím, že je to dobré znamenie a vyhol som sa tým niečomu zlému... Pre mňa vlastne neexistujú zlé znamenia, iba dobré...:)

Tak, tak, je to v pohľade na svet...



Na záver myšlienka z webu:

Vidí veci a pýta sa: "Prečo ?". Ale ja snívam o veciach nevídaných a pýtam sa : "Prečo nie?".

A kto sa chce úplne zapliesť do neskutočna, tak tu.

6 komentárov:

  1. je to dobrá taktika, vysvetľovať si všetko podľa svojho ( a v pozitívnom zmysle).. :)
    len občas to zlyhá..

    toto je krásne:
    Vidí veci a pýta sa: "Prečo ?". Ale ja snívam o veciach nevídaných a pýtam sa : "Prečo nie?".

    ..ozaj.. a prečo nie?.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak to ti fakt zavidim, ale mozno tento pristup natrenovat aj u inych, vsak? toto mi pripomenulo jednu knihu, ktoru som citala uz davno, bolo to o dievcati menom Pollyana. S takym totalne pozitivnym pristupom, aky mas i ty :)))
    Okolo teba musi byt iste oblak dobrej nalady neustale :))) keby tak vsade...preco nie, vsak?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mia, neviem, či je to taktika, myslím, že je to len také presvedčenie, že negatívne veci prídu aj samé od seba, netreba ich privolávať..

    sasanka, nezáviď, každý máme svoj pohľad, ktorý nám vyhovuje.. tú knihu som nečítal, a že totálne pozitívny prístup.....? Neviem, ale v podstate som skeptik, čo sa rád pýta, prečo? a nerád riešim veci, ktoré sú neriešiteľné.

    Oblak dobrej nálady, často visí na tenkom povrázku... ale už veľa píšem...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím opäť. Zaujal ma nadpis, tak som sa tu začítala, hoci toto nie je najnovší post. :) Fascinuje ma veta s nosením dreva do lesa. Je to krásne a vôbec to neznie ako klišé. Prinajmenšom mne nie.

    Človek môže zažiť zaujímavé pocity, keď je v polospánku. Páči sa mi to. :)

    Mimochodom, s tou poverčivosťou a vykladaním si snov sme na tom úúplne rovnako. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. aventerra, vitaj opäť, dúfam, že nie sme ako dve hrozná... jeden hrozný aj druhá hrozná ... :))) (ty určite nie..!).. a možno ani ja, ale ako pre koho..... :)

    OdpovedaťOdstrániť