2007/07/21

Viete, čo je kurvítko?

Lukáš Faltýnek na svojom blogu píše o tom, že moderné spotrebiče a výrobky sa osadzujú "kurvítkami". Nenašiel som slovenský ekvivalent, tak to slovo preberám do nášho jazyka, aj keď je to vlastne "čechizmus", ale taký nenápadný, lebo aj u nás sa veci občas k..azia.

Aby bolo jasné, je to taká súčiastka v elektronike, či v inom výrobku, ktorá zaručene vydrží dva roky, do skončenia záruky a potom sa zaručene pokazí... To slovo mi pripomenulo nedávny rozhovor s istým odborníkom na elektroniku, ktorý rozprával o tom, ako sa mu pokazil DVD prehrávač a privolaný ešte väčší odborník prístroj otvoril, vybral z neho to kurvítko a prístroj odvtedy šlape ako hodinky.

Bežne to však servisáci tak nerobia, lebo aj ich záujem je, aby sa veci kazili, aby ich spotrebitelia znovu a znovu nosili do opravy.. Jednoducho to staré kurvítko vyberú a dajú tam namiesto neho nové, ktoré sa zase o dva roky určite pokazí...

18 komentárov:

  1. ...no myslím, že takých kurvítok je dosť nielen v elektronike...
    zákon schválnosti platí vždy a všade!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. femma, zákon schválnosti patrí medzi prírodné zákony, alebo pod kategóriu Murphy, ale kurvítko je niečo, čo je "naprogramované" na pokazenie po určitom čase :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám jedno také namontované v aute a volá sa prietokový snímač objemu vzduchu. Originál stojí 10.000.-Sk a kazí sa pravidelne v dvojročných intervaloch.Keď bola záručná doba rok, pokazilo sa po roku.
    Myslím, že ďalšie auto si už nebudem vyberať podľa doterajších kritérií, ale podľa ceny kurvítka...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wabt, kebyže len jedna súčiastka.. ja som mala dojem, že moja minulá automatická pračka je zložená zo samých kurvítok... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. maroško, dávno som sa tak dobre nezasmial... je to možno škodoradosť, ale svojou poznámkou si mi urobil radosť...

    BTW, načo ti je v aute taká blbosť, ako "prietokový snímač objemu vzduchu", koho to zaujíma, koľko tvoje auto vdýchne vzduchu? Zatiaľ sa predsa za vzduch neplatí.. Skús ho vyhodiť a uvidíš, že auto pôjde a ani nezbadá, že mu chýba kurvítko.. (bez záruky :)

    mia, ty si to absolútne zdokonalila svojou práčkou zloženou zo samých kurvítok... ešte stále sa smejemm..:):):) a nebola to náhodou tatramatka?

    Píš mi, prosím, také vtipné komentáre, smiech je vraj zdravý...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milý můj, ty si snad myslíš, že když vybereš "prietokový snímač objemu vzduchu" tak ti auto pojede? Velký omyl, ono to tam totiž není "pro parádu". V tom "prietokovým snímači objemu vzduchu" je totiž něco špatně projektované a musí se tam udělat úprava.

      Odstrániť
  6. Moje kurvitko v mobile ma asi nejake kurvitko ktore kazi to prve kurvitko. Lebo sa kazi v zhruba mesacnych intervaloch. Alebo ma len periodu?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. coy, čo sa týka mesačnej periódy, v tom sa ja nevyznám.. z technického pohľadu by to mohlo byť aj diaľkovo ovládané z centrály GSM :) raz to tak naozaj skončí, naše fungovanie bude do značnej miery centrálne riadené... aj my budeme mať (máme) kdesi v mozgu implementované kurvítko, preto nie sme nesmrteľní...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja myslim, ze taketo zariadenie ma dokonca aj pracovny kolektiv - nieco v zmysle, ked tam prislusne kurvitko nie je, cely team pracuje lepsie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Po slovensky by to malo byť asi "kurvidlo":))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žádný překlad neexistuje!!! Toto je mezinárodní název :-)

      Odstrániť
  10. Ano... iste by to bolo "kurvidlo", keby sme sa s tým zaoberali vážne a jazykovedne... :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Odpovede
    1. Anglický a medzinárodný ekvivalent nepoznáš? Lebo určite sa aj tam praktizuje.

      Odstrániť
  12. áno, ževraj to tak je.....ale zaujímavé by bolo, keby sa našiel aspoň jeden výrobca, ktorý by tam to kurvítko nedal.... po čase by bol najspoľahlivejšou značkou a mal by odbyt zaručený aj bez špekulácií. ja verím, že to príde a tí, ktorí tam tie kurvítka dávaju už potom nepredajú ani kus, a to aj keď ich tam dávať prestanú....dúfajme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi to nie je také jednoduché, kurvítka sú ako nepríjemný hmyz a sadnú aj tam, kde ich nechcú :) ale raz možno dospejeme ku svetu bez kurvítok.

      Odstrániť
  13. "Lukáš Faltýnek na svojom blogu píše o tom, že moderné spotrebiče a výrobky sa osadzujú "kurvítkami". Nenašiel som slovenský ekvivalent, tak to slovo preberám do nášho jazyka, aj keď je to vlastne "čechizmus", ale taký nenápadný, lebo aj u nás sa veci občas k..azia."
    Slovenský ani "hotentotský" ekvivalent neexistuje, je to mezinárodní označení, ten tvůj "čechizmus" si teda vyprošuji. To tvoje uvažování mi připadne zcela "normální", neboť již roky žiju mezi "čoboly" a poznám to vaše uvažování, prostě k zaplakání.
    "...lebo aj u nás sa veci občas k..azia"
    Myslím si, že jsi spíše chtěl napsat: ...lebo aj u nás sa veci občas kurvia...
    Další věc, se kterou nemohu souhlasit:"To slovo mi pripomenulo nedávny rozhovor s istým odborníkom na elektroniku, ktorý rozprával o tom, ako sa mu pokazil DVD prehrávač a privolaný ešte väčší odborník prístroj otvoril, vybral z neho to kurvítko a prístroj odvtedy šlape ako hodinky." Kdyby ten "ešte väčší odborník" z toho DVD-éčka výtáhnul zmíněné kurvítko a nenahradil by je jiným, pak by to DVD asi velice těžko dál šlapalo jako hodinky!!!
    A co mě už dokonale NASRALO, je toto:"Bežne to však servisáci tak nerobia, lebo aj ich záujem je, aby sa veci kazili, aby ich spotrebitelia znovu a znovu nosili do opravy.. Jednoducho to staré kurvítko vyberú a dajú tam namiesto neho nové, ktoré sa zase o dva roky určite pokazí... "Já jsem servisák a opravuji věci tak, aby se mnou zákazníci byli maximálně spokojeni a přesto na mě někteří nadávají ale to je jenom proto, že nedokážou myslet hlavou ale myslí tím co mají mezi nohama!!! Je totiž potřeba rozlišovat závady. Při opravách elektroniky nastává ve většině případů situace, že při poruše různých součástek nastává naprosto stejný výsledný efekt. Dám příklad:V televízním přijímači se spálí vysokonapěťový tranzistor=nejde obraz. Tá samá situace však nastane třebas při spálení hlavní pojistky, přerušení rezistoru, zkratu ve VN trafu atd...
    A ještě dodávám, že když výrobce něco špatně navrhne-zkurví, já se to každopádně snažím napravit-pokuď to ovšem jde a příslušný obvod upravím tak, aby opravdu pokuď možno "fungoval jako hodinky".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je mi ťa ľúto, a keď sa ti medzi čobolmi nepáči tak sa vráť k volom

      Odstrániť