2007/02/06

Jerichove trúby

Vrátil som sa z mesta, ako obyčajne do tichého bytu. Pravdu povediac, tichý bol iba zdanlivo, lebo keď som postúpil do stredu obývačky, rozochvel som sa na celom tele. Rozochveli ma rytmické vibrácie značnej sily a nízkej frekvencie, ktoré sa šírili prostredníctvom stavebných konštrukcií domu zo susedného bytu.

Čo je domáce kino? - je to mätúci názov pre novodobé trúby z Jericha...
Najsilnejším mestom Kanaaáncov bolo Jericho, s mohutným opevnením. Mesto zaujali Izraeliti bez boja, keď mesto počas šiestich dní, raz za deň obišli a na siedmi deň sedemkrát a za zvuku trúb a kriku ľudí sa hradby Jericha zrútili. ...Podľa knihy Jozue (k. Jozue 6,13) a 4. knihy Mojžišovej (Nm 13)
Je tiež známe, že už počas 2. svet. vojny Nemecké vojská skúšali použiť zvuk ako zbraň... Neviem, s akým výsledkom, vojnu však našťastie prehrali, lebo správne je, keď vojnu prehrá ten, kto ju začal, v tom býva história spravodlivá.

Stav našich panelových domov nie je najlepší, ešte stále sa doháňa zameškané na údržbe z rokov socialistických. Dôležitá je najmä statická pevnosť, ktorá však od začiatku nerátala s trúbami z Jericha... Ak sa teda nabudúce dočítame (alebo sa iba vy dočítate...), že niekde spadol dom, možno to bude v dôsledku nasťahovania kín do našich obývačiek.

Napadá mi jedno elegantné riešenie: Domáce kiná predávať len osobám nad 30 rokov (alebo majú dokázateľne za sebou pubertu...) a vlastnia zároveň zbrojný pas... alebo každé zapnutie domáceho kina v paneláku, povinne nahlásiť príslušnému veterinárovi (alebo hygienikovi?) ako domácu zabíjačku...

___________
Pod titulkom článku je odkaz na skupinu Jerichove trúby, ktorá nemá žiadnu súvislosť s týmto zamyslením... Snáď okrem tej biblickej.
.

5 komentárov:

  1. :-) Nenadarmo sa hovorí, že "hučí ako trúba z Jericha" alebo "ako Jerichova trúba"... (tá druhá podoba je však už mierna sémantická demolácia)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wabt, dôverne poznám to ,,chvenie v hrudi".. :))), našťastie býva spôsobené iba jedným členom našej domácnosti, na ktorého mám ešte aký-taký ,,hmatateľný" dosah, aj keď by už evidentne mal byť z tej najhoršej puberty von.. zvyčajne má (po vyhrážkach)so mnou súcit a jerichove trúby stíši..

    ..tak teraz neviem, kto by mal tú zabíjačku ohlasovať: majiteľ jerichových trúb, alebo ten, komu sa chveje hruď.. :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vlastne si to presne vystihol. Necital si nahodou knihu "Posolstvo mimiozemstanov" od Raela?

    zdarma: http://sk.rael.org/download.php?view.73

    OdpovedaťOdstrániť