2007/10/16

Autocenzúra

V hlave mávam, kopu nápadov na písanie, ale nie všetky sa dostanú von. Hlava je ako väzenie pre myšlienky. Je to prísne strážený objekt z ktorého vychádzajú slová, ktoré si už svoje odsedeli, dostali amnestiu, alebo proste prišiel ich čas. Ich príchod na svet musí byť vždy schválený príslušným cenzorom.

Vnútri, v hlave sa z myšlienok skladajú zo slov vety, niekedy sa ťažko hľadajú slová, inokedy sú hneď po ruke. Hlava je vlastne taká malá pôrodnica, teda "gynda" slov. Nie sú tam síce lekári, iba tí slovní cenzori, ktorí pomáhajú slovám na svet.

Autocenzúru nevozíme v autách, ale nosíme ju v hlavách. Tam niekde, medzi šedou kôrou a ústnou dutinou je taká neviditeľná diera, cez ktorú sa rodia zo slov schválené vety. Vety môžu byť holé, alebo rafinovane zaobalené. Niektoré sú iba výkrikom, či vzdychom.

Ústa sú pôrodným otvorom slov. Zväčša sú dosť veľké, slová vychádzajú ľahko a bez pôrodných bolestí. Niekedy sa vrátia ako bumerang. Tam hore v hlave sedia vážni páni v čiernych oblekoch a pečiatkujú každú kompletnú sadu slov.

Dámy sú tam tiež, kontrolujú slová a slovné spojenia pre vyjadrenie pocitov. Dámy sú v ľahkom odeve, ktorý zdôrazňuje ich vnady, aby tak pútali a rozptyľovali pozornosť pánov cenzorov. Občas sa stáva, že pre tie vzrušené pohľady páni zanedbajú svoje cenzorské povinnosti a pustia na svet aj hovadiny, vulgarizmy, či erotické súvetia a vzdychy precházdajúce do tvrdého porna.

Nuž, veru tak je to na tomto svete, aj v našich mužských hlavách - za všetkým je žena. Neviem ako to funguje v hlavách krásnych žien... To ešte stále neviem...

Niekedy slová neprichádzajú na svet cez ústny otvor, ale sa rodia takými smiešnymi pohybmi ruky s perom po papieri, alebo ťukaním do klávesnice... Pôrodu myšlienok rukou sa hovorí masturbácia...

Je to paradox, ale v modernej dobe sa takto rodí veľa slov, hlavne v blogosfére....


______________________________________________________
Citlivým povahám sa ospravedlňujem, dnes mám vypnutú autocenzúru (to tie ženy)...

5 komentárov:

  1. :)) wab, ja ti tak zááávidím tento post!! :)) je uplne ze maxi skvely:))
    konecne som pochopila,preco niekedy tresknem to neprave alebo v nepravy cas. to vlastne vobec nie je moja vina :)) to tí lascívni chlapíci v mojej hlave myslia na sex a potom slabo cenzuruju :)) haved jedna sexisticka! :))

    wab, posli tu poviedku niekam do casaku! :)) nech si to precitaju viaceri. maju pravo dozvediet sa tiez :))

    chachachaaaaa :)) prajem ti pekny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jo, nezvyknem pochlebovať, al teraz sa musím pridať k Sasanke. škoda takéhoto postu v blogsfére (nič proti blogom, ja ich ľúbim, aj bakalárku o nich mám, ale toto by malo ísť na papier!)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak tento pôrod / či masturbácia?/ bol veľmi úspešný - narodil sa skvelý post! blahoželám!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. standing ovation :))
    and
    respect..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. sasanka - nezáviď, ja som zistil, že aj tvoje príbehy sú maxi skvelé.. mám čo doháňať... tvoj návrh - poslať niekam môj spot, neviem, či to myslíš vážne a čo si predstavuješ pod pojmom "časák", v každom prípade je to od teba milé... :) a tvoje chachachaaaaa nemá chybu:)) prajem ti pekny den.

    filoss - že nie? tak sa to ani neuč.. :) keď si sa už pridal k sasanke, keď vám to tak spolu ladí , musím sa nad tým zamyslieť.. Nie že by som podceňoval sasanku, ale ty si profesionálny novinár (teda budúci).. tak to má takú väčšiu váhu :) až raz budeš redaktor veľkých novín, tak na tento spot nezabudni...

    femma - tak až teraz si uvedomujem, čo som to vlastne stvoril... pekne sa mi to vrátilo ako bumerang.. máš to u mňa (v dobrom) :)

    mia - chcel som reagovať v tvojej rodnej reči(:-), ale radšej ostanem pri mojej... :) predsa som len na angličtinu viac pasívny ako aktívny. Takže, ďakujem a už sa nehnevám :)

    OdpovedaťOdstrániť